Algemeen

43% werkgevers bereid elektriciens aan te werven zonder diploma

Uit een bevraging bij een 100-tal Belgische bedrijven uit de elektrotechnische sector blijkt dat 43% van de werkgevers een diploma niet essentieel vindt om een elektricien in dienst te nemen. Motivatie is veel belangrijker, zo blijkt. 75% van de bevraagden vinden dit een onontbeerlijke eigenschap bij kandidaten. Daarnaast bleek dat ook een praktische basiskennis elektriciteit en ervaring belangrijke factoren zijn bij de beslissing over de aanwerving van een elektricien.

Stellen bedrijven uit noodzaak lagere eisen aan nieuw personeel?
Met betrekking tot de nood aan een specifiek diploma, gaf 40 % van de werkgevers aan dat ze dat geen must vonden. Meer dan 55% van de bevraagden stelde bovendien dat een diploma noodzakelijk is voor sommige functies, maar dat voor andere functies een basiskennis elektriciteit en voldoende motivatie volstaan. “Voor ons is dat een teken dat er nog steeds een groot tekort is aan elektriciens. Bedrijven zijn daardoor inschikkelijker ten aanzien van potentiële werknemers om toch voldoende mensen aan te kunnen werven”, vertelt Hilde De Wandeler, directeur van Vormelek. “Daarnaast wijst het ook op de goodwill van de bedrijven in de sector. Het toont aan dat bedrijven bereid zijn om nieuwe mensen zelf op te leiden. Zowel op de werkvloer als met externe opleidingen. Iets wat wij als opleidingscentrum enkel kunnen toejuichen.”

Verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië?
Voldoende motivatie, ervaring en een basiskennis elektriciteit blijken dus de belangrijkste factoren te zijn bij de beslissing om een elektricien in dienst te nemen. Dit geldt voor zowel Vlaamse als Waalse bedrijven. Toch is er, met uitzondering van het belang van motivatie, een merkbaar verschil in het belang dat Vlaamse en Waalse bedrijven hechten aan bepaalde zaken. Zo vindt slechts 31% van de Waalse bedrijven dat een basisopleiding elektriciteit een absolute must is, terwijl dat in Vlaanderen 54% is. Voor veel bedrijven blijkt een specifiek diploma dan ook niet noodzakelijk te zijn, voldoende motivatie is voor hen al genoeg. We zien bij deze vraag ongeveer hetzelfde verschil tussen de Waalse (57%) en Vlaamse (32%) antwoorden.

Belangrijker dan een diploma is ervaring: meer dan 60% van de bevraagde bedrijfsleiders vindt dat gebrek aan ervaring een remmende factor is bij de aanwerving van elektriciens. Toch is ook hier een duidelijk verschil tussen Vlaanderen en Wallonië: respectievelijk 72% en 45% van de bevraagden deelden deze mening. “Dit verschil kunnen we niet verklaren. Verder onderzoek zal moeten aantonen wat de precieze redenen hiervoor zijn”, aldus De Wandeler.

Gratis basisopleidingen elektrotechniek voor werknemers
Om tegemoet te komen aan de verzuchting van vele werkgevers dat heel wat nieuwe arbeiders praktijkkennis en vaardigheden missen, biedt Vormelek sinds begin dit jaar 4 korte praktische opleidingen om de nodige basiskennis bij te spijkeren. Er wordt momenteel volop gewerkt aan de uitbouw van een groter aanbod van korte basisopleidingen.

“Met de gratis basisopleidingen geven we werkgevers een houvast om ondanks de beperkte basiskennis van sommige kandidaten er toch voor te zorgen dat ze op korte termijn kunnen meedraaien in het bedrijf”, verduidelijkt De Wandeler. “Concreet gaat het om cursussen in materialenkennis, componentenkennis, confectioneren van kabels en het monteren van kanalisaties. We zijn momenteel volop bezig met het uitbreiden van dit aanbod. Naast de organisatie van opleidingen blijven we bedrijven ook aanmoedigen om studenten elektrotechniek stage te laten lopen in hun bedrijf. Op die manier zien jongeren of een job als elektricien echt iets voor hun is en doen ze meteen ook een belangrijke eerste ervaring in het bedrijfsleven op.”

Ondanks het feit dat veel bedrijven bereid zijn om mensen zonder het juiste diploma aan te werven, blijft het voor heel wat jobs wél een absolute must. Omdat ook het tekort aan geschoolde elektrotechnici immens groot blijft, lanceerde Vormelek onlangs de volledig vernieuwde website www.wattsup.be met een handige scholenwijzer. Deze website maakt zowel jongeren als volwassenen wegwijs in alle elektrotechnische opleidingen die ze in België kunnen volgen en toont ook in welke scholen of opleidingscentra ze voor welke cursussen terecht kunnen.

Ook interessant


Build for Life