Architectuur

'Voedselcentrum' Tempelhof wint Archiprix

Een plan om de voormalige luchthaven Tempelhof te transformeren tot voedselcentrum van Berlijn is bekroond met de eerste prijs van Archiprix 2011. De onderscheiding is toegekend aan Jan Martijn Eekhof, afgestudeerd aan de opleiding stedenbouw van de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Het historische vliegveld Tempelhof, ongeveer zo groot als de Amsterdamse grachtengordel, werd in 2008 gesloten. Het veld en de voormalige terminal zijn leeg in wachten op een nieuwe bestemming.

Eekhofs plan Tempelhof. De plantage van Berlijn voorziet in een structuur van ‘poreuze’ bouwblokken met collectieve tuinen, die de schakel vormt tussen de bestaande stad en een weids productielandschap dat ook als park gebruikt wordt.

“De voedselterminal wordt toegankelijk gemaakt en biedt spectaculaire openbare ruimtes met zicht op stad, veld en gebouw. Een nieuwe laag wordt toegevoegd aan de rijke geschiedenis van het vliegveld Tempelhof, een laag waarin transparante lokale voedselproductie stevig wordt gekoppeld aan een continu veranderend stedelijk landschap”, licht Eekhof toe.

Lees verder op Architectenweb.nl