Algemeen

Vluchttijd woningbrand is nu drie minuten

Bij een woningbrand hebben mensen gemiddeld drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden duurde het nog zeventien minuten, voordat een brand zich door een huis kon verspreiden. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is die tijd drastisch ingekort. Ook zorgt de betere isolatie van de huizen ervoor dat de rook langer in de woning blijft hangen.

Dat blijkt donderdag uit informatie van de Brandwondenstichting. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld acht minuten, voordat de brandweer ter plekke is. “Brand is dus sneller dan de brandweer'', aldus René Hagen, lector brandpreventie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV).

Hagen zegt dat mensen ten onrechte denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij een brand. “Bij een brand komen vaak veel giftige gassen vrij en ook de rook zorgt voor een niet overleefbare situatie. Door de snelle rookontwikkeling zie je vaak geen hand voor ogen."

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant


Build for Life