Algemeen

Nieuwbouwwoningen moeten standaard sprinklers krijgen

Nieuwbouwwoningen en appartementen moeten standaard worden voorzien van een sprinklersysteem. Het aantal doden bij woningbranden zou daardoor met circa 90% dalen. Dat beweert althans het Nederlands instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) naar aanleiding van buitenlands onderzoek.

In het buitenland worden dergelijke installaties niet alleen door bedrijven gebruikt, maar ook in particuliere huizen. Volgens specialist René Hagen van de NIFV toont met name onderzoek in Scandinavische landen dat sprinklers in woningen veel nut hebben. `Daar is het heel gewoon om een sprinkler in huis te hebben, in ons land helaas niet. Misschien zijn mensen bang dat de sprinkler, net als een rookmelder, ook per ongeluk af kan gaan. Als er bijvoorbeeld iemand staat te roken. Maar dat geldt niet voor sprinklers. `

Het principe van de thuissprinkler is hetzelfde als van duurdere systemen zoals die in bedrijven worden geïnstalleerd: zodra er brand ontstaat, dooft het apparaat het vuur door te gaan spuiten. De Vereniging Eigen Huis erkent het nut van sprinklerinstallaties in woningen, met name bij vluchtwegen, maar de brandweer zou per woning de noodzaak van een sproeisysteem moeten bekijken.

Gebaseerd op: De Telegraaf
Build for Life