Algemeen

Vloeren uitkragende toren moeten van hout

Student J. Bonnema weet het zeker. De vloeren van het uitkragende deel van de woontoren aan de Rotterdamse Boompjes moeten van hout worden. Dat is nog eens afstuderen. Meteen iets verzinnen dat nog nooit is vertoond.

De woontoren aan de Boompjes komt deels boven het monumentale bijgebouw van de Nederlandse Bank. Ruimtegebrek is mede bepalend geweest voor het verrassende ontwerp van 01-10 Architecten te Rotterdam (sinds oktober vorig jaar de naam van Brouwer Steketee Architecten). De toren is 75 meter hoog en is slechts aan één zijde, naast de bank verankerd. Op een hoogte van 27 meter waaiert het gebouw met een uitkraging van 22 meter boven het voormalige bijgebouw uit in de richting van de Maas.
In het ontwerp heeft 01-10 Architecten voor de uitkraging voorzien in een staalskelet met kanaalplaten met een maximale overspanning van 15 meter en op de platen een afwerklaag. De afwerklaag bestaat uit isolatie en een zandcementvloer. Bij kortere overspanningen dan de maximale zijn de kanaalplaten minder dik en wordt de isolatie navenant dikker genomen. Deze vloeropbouw heeft behalve gewichtsbesparing het voordeel dat leidingen in de afwerklaag zijn weg te werken.

Indeelbaarheid
Ook de plafonds bieden de mogelijkheid de leidingen weg te werken. Dat levert de eigenaren een vrije indeelbaarheid van hun woningen op, iets dat bij de 37 appartementen van 200 tot 250 vierkante meter (driemaal zo groot als gangbaar) eigenlijk wel mag worden verwacht.
Bonnema heeft in zijn afstudeerwerk verschillende constructieve oplossingen bedacht. Een uitdagend ontwerp vraagt immers om een uitdagende constructieve oplossing. Dat de uitkragende toren wil omvallen, ziet hij als het grootste probleem. Maar ook windbelasting en vervormingen zorgen voor problemen. De student heeft bij afwegen van de constructieve oplossingen wel het bestaande ontwerp van de architect zoveel mogelijk behouden. De oplossing die het omvallen oplost door een gewichtsconstructie te kiezen is volgens hem de best uitvoerbare.
De toren rust volledig op drie zware kolommen vlak naast het bankgebouw en gedraagt zich als weegschaal. Het uitkragende deel wordt uitgevoerd in een uiterst lichte staalconstructie met houten vloeren en scheidingswanden. Het ‘contragewicht’, de kern van de toren, wordt uitgevoerd in beton. Op deze wijze is een stabiel evenwicht gecreëerd. De toepassing van houten vloeren in moderne hoogbouw noemt hijzelf een innovatieve oplossing en “nog niet eerder vertoond”.
Build for Life