Algemeen

Vlaming kan iets doen aan opwarming aarde

Via een online enquête wilde verwarmingsspecialist General op de 32ste Wereldmilieudag graag weten hoe de consument aankijkt tegen de energieproblematiek, na jaren van intensieve sensibilisering en nu de brandstofprijzen pieken als nooit tevoren. Wat blijkt? De Vlaming verwelkomt massaal het idee van duurzame energie in het huishouden, vooral ten koste van grote boosdoener stookolie, die unaniem naar het verleden verwezen wordt. De kentering lijkt – zij het nog schoorvoetend – op gang gekomen.

De tijd dat alternatieve energie een beetje smalend werd bekeken als een rariteit, is definitief voorbij. Vandaag geeft die verguisde groep pioniers de goegemeente lik op stuk, want brede lagen van de samenleving zijn intussen doordrongen van de noodzaak ervan. Het was er General om te doen te weten in hoeverre de Vlaming op de Wereldmilieudag anno 2008 ook daadwerkelijk zijn denken en doen heeft bijgesteld, na het onophoudelijke spervuur van onheilstijdingen de afgelopen jaren.

Prijzen

De Vlaming heeft geen goed oog in de huidige prijzenevolutie van fossiele brandstoffen: liefst 91, 5 % van de respondenten denkt dat de prijzen binnen dit en vijf jaar nog zullen stijgen. Toch hoopt hij tegelijk blijkbaar nog op een mirakel van overheidswege, want ruim 8 op de tien vindt dat de overheid meer kan doen om de druk op de prijzen te verlichten.

Hoe dan ook, de Vlaming houdt de vinger op de knip wat verbruik van energie in huis betreft. Bijna de helft (45,6%) doet dat voornamelijk door gewoonweg minder te verbruiken, door wat zuiniger met water, verwarming en elektriciteit om te springen. Toch investeert al 25 % in installaties met een hoog rendement (A-labels), en een op de tien heeft zich al een zonnepaneel of warmtepomp aangeschaft of denkt eraan dat op korte termijn te doen.

Volwaardig alternatief

Opvallend is dat de duurzame energiebronnen algemeen aanvaard worden als volwaardig alternatief voor de toekomst. Maar liefst 75% ziet het meeste heil in zonnepanelen, een windmolen of warmtepomp als verwarming van de toekomst, tegenover slechts 12 en 13% voor respectievelijk kernenergie en biobrandstoffen (hout, biogas..). Voorts geeft twee derde van de respondenten een warmtepomp of zonne- of windinstallatie aan als meest milieuvriendelijke oplossing, gevolgd door aardgas (24%), kernenergie (7,6%) en steenkool (3,3%).

Stookolie heeft met amper 1% helemaal afgedaan, hetgeen ook blijkt op de vraag hoelang men denkt dat fossiele brandstoffen nog zullen meegaan. Daarop geeft ruim 41% het juiste antwoord, namelijk tussen de 50 en 100 jaar. 35% is nog pessimistischer en houdt het op minder dan 50 jaar. Of deze inzichten ook effectief zullen geconcretiseerd worden in een stormloop op nieuwe installaties, blijft uiteraard koffiedik kijken. Positieve noot is alvast dat 60% het gevoel heeft zélf iets te kunnen doen aan de opwarming van de aarde.
Build for Life