Vastgoed

Vlaamse woningeigenaar geeft energiezuinigheid kleine 6

Vlaamse woningbezitters noemen de isolatie van de woning en de energiezuinige installaties het vaakst als elementen van de woning die men op korte termijn wil aanpassen. Gevraagd naar de beoordeling van de huidige woning, scoort energiezuinigheid slecht. De grootte van de tuin scoort gemiddeld het hoogste cijfer. Ook de grootte van het balkon, de woonkamer en het huis als totaal scoren goed. Dit blijkt uit het hoofdstuk ‘Verhuis- en klusgedrag’ van het BouwKennis Jaarrapport België 2012/2013.

  • Keuken en badkamer vaak op nominatie voor aanpassing huidige woning
  • Schilderwerk binnen wederom meest geplande klus

Kunt u aangeven hoe tevreden u bent met de volgende elementen van uw woning? Deze vraag stelde BouwKennis aan Vlaamse woningbezitters ten behoeve van het BouwKennis Jaarrapport België 2012/2013.

De grootte van de tuin (8,0) en het balkon of de buitenruimte (7,9) scoren hierbij gemiddeld het hoogste cijfer. Vanaf de inbraakveiligheid van de woning duikt het gemiddelde cijfer onder de 7. De cijfers die worden gegeven voor de verschillende elementen zijn in het onderzoek gekoppeld aan de vraag: Welke elementen van uw woning zou u op korte termijn moeten of willen aanpassen?

Tevredenheid elementen koopwoning


Het is duidelijk dat woningeigenaren over het algemeen tevreden zijn over de grootte van de woning. Het percentage eigenbouw in België speelt hier hoogstwaarschijnlijk een rol. De onderhouds- of vervangingsgevoelige elementen scoren lager.

Elementen als de totale grootte van de woning of de tuin zijn uiteraard ook minder makkelijk aan te passen. Maar een goede schilderbeurt of een nieuwe keuken kan de mate van tevredenheid met het huis relatief makkelijk vergroten.

Energiezuinigheid
Opvallend zijn de cijfers omtrent energiezuinige elementen van de woning. Die scoren lage cijfers en staan ook regelmatig op de nominatie voor een beurt. De totale energiezuinigheid van de woning scoort gemiddeld het laagst (6,1). Naar dit element is niet specifiek gevraagd of men het moet of wil aanpassen op korte termijn. De Belgische woningvoorraad is relatief oud in vergelijking met die in de buurlanden. De focus op energiezuinigheid is iets van de laatste jaren. In veel huizen is hier duidelijk nog een inhaalslag te maken. De woningeigenaren hebben hier ook profijt bij, omdat het zorgt voor lagere energielasten.

Keuken en badkamer
Zowel de keuken als de badkamer wordt door bijna eenderde van de woningbezitters genoemd als element van de woning dat men op korte termijn moet of wil aanpassen. Gemiddeld zijn de woonconsumenten hierbij iets meer tevreden over de huidige keuken dan over de huidige badkamer.

Afwerkingsniveau woning
Een ander element dat regelmatig op de nominatie staat om aan te passen is het afwerkingsniveau van de woning. Dit element scoort gemiddeld wel nog een 7. Later in het hoofdstuk blijkt ook dat binnenschilderwerk net als andere jaren, de meest populaire klus is in de komende 24 maanden.

Aanpassingen tuin
Opvallend is dat de ondervraagde woningeigenaren de grootte van de tuin een goed rapportcijfer geven, maar dat de tuin op korte termijn wel wordt aangepast. Dit komt omdat er bij de vraag naar aanpassingen naar de tuin in het algemeen is gevraagd en niet naar aanpassingen in grootte. De grootte van de tuin is vaak moeilijk aanpasbaar. De tuin zelf vereist door het jaar het nodige onderhoud.

Van de woningbezitters geeft 9% aan geen enkele van de in de tabel opgenomen elementen aan te willen passen.