Nieuwbouw

Vlaamse nieuwbouwhuizen meer dan 10 m² groter ten opzichte van vijf jaar geleden

Vlaamse nieuwbouwhuizen meer dan 10 m² groter ten opzichte van vijf jaar geleden
De afgelopen vijf jaar is de mediane oppervlakte van nieuwbouwhuizen in Vlaanderen met meer dan 10 m² toegenomen, terwijl de oppervlakte van nieuwbouwappartementen vrijwel onveranderd is gebleven. Dit blijkt uit een studie van de Nieuwbouwbarometer, een initiatief van buurtontwikkelaar Matexi en het vastgoeddataplatform Realo, dat de prijsevoluties van de Belgische nieuwbouwvastgoedmarkt analyseert.

De mediane oppervlakte van nieuwbouwhuizen in België is de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gestegen. In Vlaanderen groeide de oppervlakte van 162 m² in 2019 naar 173 m² dit jaar, en in Wallonië van 161 m² naar 168 m². In Brussel, waar nieuwbouwhuizen een klein deel van het residentiële vastgoed uitmaken, daalde de mediane oppervlakte van 215 m² in 2014 naar 174 m² in 2024. In Vlaanderen zijn de grootste huizen te vinden in Meise, met een mediane oppervlakte van 320 m², terwijl de kleinste zich in De Panne bevinden, met 115 m².

Verder blijkt uit de studie dat er de afgelopen jaren geen aanzienlijke verschuivingen waren in de mediaan oppervlakte van nieuwbouwappartementen. In Vlaanderen ligt de mediaan oppervlakte van nieuwbouwappartementen met twee slaapkamers rond de 96 m2, in Brussel 95 m2, en in Wallonië 94 m2. Tweeslaapkamerappartementen beslaan veruit het grootste aandeel van de nieuwbouwappartementen, met bijna 60% van het aanbod in Vlaanderen en Wallonië en 50% in Brussel.

Ook tussen steden onderling zijn er duidelijke verschillen in de oppervlakte van nieuwbouwappartementen. Aalst, Hasselt en Leuven bieden gemiddeld de grootste appartementen, met een mediaan oppervlakte van 105 m2. In grotere steden zoals Brussel, Gent, Leuven en Brugge vind je een breder aanbod aan types appartementen, die diverse doelgroepen aanspreken zoals studenten, jonge gezinnen en ouderen. Zo is bijvoorbeeld het aandeel éénslaapkamerappartementen in Brussel met ongeveer 24% een stuk hoger dan in Vlaanderen en Wallonië met rond de 20% éénslaapkamerappartementen. Met een mediaan oppervlakte van 85 m2 bevinden de kleinste appartementen zich in Knokke-Heist.

Dit alles blijkt uit een analyse van de onderliggende data van de Nieuwbouwbarometer. Die liet in het tweede kwartaal van 2024 een gemiddelde prijsstijging voor een gemiddeld nieuwbouwhuis en -appartement optekenen van respectievelijk 1,39% en 0,73% ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis stegen de prijzen met 2,60% (huizen) en 3,97% (appartementen). De volledige cijfers van de Nieuwbouwbarometer over het tweede kwartaal kan u hier raadplegen.

Kristoff De Winne, Acquisition & Development Director bij Matexi:

"De analyse van de oppervlaktes van de nieuwbouwhuizen en -appartementen toont opnieuw aan dat er nood is aan een fundamentele shift in het woonbeleid. Ondanks grote uitdagingen op vlak van stedelijke verdichting, betaalbaarheid en de toename van het aantal eenpersoonsgezinnen, die zouden moeten leiden naar kleinere oppervlaktes, blijkt dat nieuwbouwappartementen in praktijk niet kleiner worden. De stads- en gemeentebesturen, die via lokale bouwcodes bevoegd zijn voor het vastleggen van minimumoppervlaktes, hebben hiervoor een deel van de oplossing in handen."


Over de Nieuwbouwbarometer
De Nieuwbouwbarometer verzamelt op objectieve wijze open data van de overheid, andere online bronnen en van online vastgoedaanbiedingen. Dat resulteert in een substantieel en representatief staal van de hele Belgische nieuwbouwmarkt. De academische en onafhankelijk gevalideerde analysemethode laat toe om nauwkeuriger de werkelijke prijsevoluties voor nieuwbouwhuizen en -appartementen op te volgen, rekening houdend met veranderingen in karakteristieken van panden door de tijd.