Algemeen

Vlaams EnergieBedrijf gaat een nieuwe fase in

Vlaams EnergieBedrijf gaat een nieuwe fase in
Dirk Meire
Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) ziet met veel goesting haar rol bevestigd door de Vlaamse Regering om volop in te zetten op energie-efficiëntie . De goedkeuring van het actieplan energie-efficiëntie afgelopen vrijdag 1 juli is een belangrijke mijlpaal en een werkingskader om een paar versnellingen hoger te schakelen. CEO Dirk Meire ziet het actieplan als een apotheose: het verhaal dat hij mee heeft geschreven, is verteld, een nieuw hoofdstuk is aangebroken.

Met dit actieplan engageert de Vlaamse overheid zich om haar eigen primair energieverbruik jaarlijks met 2,09 % te verminderen. De regering maakt 4 miljoen euro vrij uit het klimaatfonds voor energiebesparende maatregelen. Het VEB krijgt de trekkersrol om deze middelen te verdelen. Tegelijk kunnen de overheidsdiensten beroep doen op de energiediensten van het VEB en Het Facilitair Bedrijf.

Elke mijlpaal luidt een nieuwe fase in maar sluit er tegelijkertijd ook een af. Het VEB is na bijna vier jaar uit zijn opstartfase en kan verder gaan groeien rond haar drie speerpunten: energielevering, energie-efficiëntie en energiedata.

De opstartfase van het VEB is een echte ontdekkingsreis vol innovatie en verandering gebleken. De man die als eerste aan boord kwam, CEO Dirk Meire, beschouwt zijn taak volbracht nu het VEB met succes uit de startblokken is geschoten. Dirk heeft zijn functie ter beschikking gesteld van de raad van bestuur. "De fundamenten voor de toekomst zijn gelegd en de eerste resultaten overtreffen de verwachtingen, er staat vandaag een goede ploeg met een efficiëntie-aanpak klaar om de Vlaamse overheid duurzamer met energie te laten omgaan: minder verbruiken, minder vervuilen en minder betalen." zegt Dirk Meire, CEO van het VEB.

"De raad van bestuur heeft ingestemd met het voorstel van Dirk en kan alleen maar zijn dankbaarheid en respect uiten voor wat Dirk heeft bereikt met het VEB. Het initiatief van Dirk biedt de mogelijkheid om de organisatie de juiste structuur te geven en gepaste competenties aan te trekken als basis voor de verdere groei van het VEB. We zullen daarvoor onze tijd nemen en in een overgangsfase ook een interim-manager aan boord nemen om zowel de strategische vertaalslag als de uitbouw van de structuur van de vennootschap, in goede banen te leiden." zegt Bart Huybrechts, voorzitter van de raad van bestuur.

De nieuwe groeifase die het VEB nu induikt, vertaalt zich ook concreet in het aanwerven van extra medewerkers dit en volgend jaar. De vennootschap evolueert zo stilaan van een relatief kleine KMO met minder dan 20 medewerkers en een omzet van 55 miljoen euro in 2015 naar een bescheiden, middelgroot overheidsbedrijf.

Ook interessant


Build for Life