Vastgoed

Vijfsterren-hotelservice in appartementen

De hotel-managed residency, een verblijfplaats die de voordelen van een hotel biedt, maar verder gewoon uit luxe-appartementen bestaat, is de nieuwste vastgoedtrend in wereldsteden van Londen tot New York. Zo opende de Ritz-Carltonketen onlangs 101 appartementen in San Franciso. Bewoners beschikken er over vijfsterrenvoorzieningen zoals een gym, een bibliotheek en een wijnkelder. Tweemaal per dag worden de appartementen door kamermeisjes opgeruimd. Kostprijs van zo’n stek: gemiddeld 1,2 miljoen dollar.

Ook andere ketens zoals de Mandarin-Oriental plannen soortgelijke residenties. De nieuwe trend laat de hotels toe hun merk verder uit te breiden, zonder hun huidige inkomsten te hypothekeren. Het laat diezelfde hotels ook toe om luxediensten aan te bieden in kleinere steden, waar onvoldoende rijke toeristen passeren, maar waar voldoende lokale rijken wonen, die een residentieel project tot een succes kunnen maken.

Het prijskaartje dat aan dit soort formules hangt is fors: sommige appartementen kosten tot 30% duurder dan een gelijkaardig appartement zonder hoteldiensten. Volgens Kristien Viaene van het Brusselse agentschap Noa Real Estate is de vraag in ons land naar dit soort concept nog onbestaande. ‘We missen daarvoor de categorie rijken, die je bijvoorbeeld wel in Londen aantreft. Het expat-publiek of de mensen die voor de Europese Commissie werken, zijn niet direct bereid voor dit soort extra’s te betalen.’ Ook vastgoedexperts tekenen voorbehoud aan bij de formule: ‘Klanten moeten zich altijd afvragen of ze een eigendom willen dat als een hotel of als een echte thuis aanvoelt’.