Bedrijfsnieuws

Viessmann stapt via ESS in warmtekrachtkoppeling

Viessmann stapt via ESS in warmtekrachtkoppeling
Viessmann heeft het Duitse bedrijf ESS, gespecialiseerd in warmtekrachtkoppeling (WKK*), overgenomen en verbreedt zo zijn productassortiment van systemen met groot vermogen. Daarmee is de cirkel rond, na eerdere internationale overnames in de groeimarkt van biomassa en in het segment van biogas. Vanaf 1 januari 2009 gaat het nieuwe serviceconcept van start, bedoeld voor ondernemingen met een jaarlijks stroomverbruik van minstens 120.000 kWh en een gasverbruik van 415.000 kWh. Recente studies tonen aan dat er in België een aanzienlijke markt is voor warmtekrachtkoppeling.

ESS, referentie in WKK

Al eind 2006, begin 2007 breidde Viessmann zijn gamma op het vlak van biomassa en systemen met groot vermogen uit met de overname van Mawera en Köb, gespecialiseerde spelers in hout bij vaste biomassa. In oktober 2007 volgde de acquisitie van BIOFerm, actief in de verwerking van biologisch afval tot biogas via droogfermentatie, en recent was er de overname van de Zwitserse producent van warmtepompen KWT. Met ESS is de cirkel nu rond en haalt Viessmann een betrouwbare expert in warmtekrachtkoppeling in huis. ESS werd opgericht in 1983 en geldt vandaag, met zijn expertise en knowhow, als belangrijke referentie in WKK.

België = groeimarkt

Op Europees vlak is er nog een hele energiebesparingsweg af te leggen. Tegen 2020 moet het aandeel van hernieuwbare energie 20% zijn, terwijl het energieverbruik in totaal 20% naar beneden moet. België zelf is een groeimarkt wat warmtekrachtkoppeling betreft**. Uit onderzoek van Cogen Vlaanderen blijkt wel dat Vlaanderen vandaag al een kwaliteitsvol WKK-park heeft en dat de technologie in bepaalde sectoren – grootindustrie en glastuinbouw – zelfs is ingeburgerd, mee dankzij de financiële overheidssteun via warmtekrachtcertificaten.

Viessmann & WKK: Vitobloc

Vanaf 1 januari 2009 start Viessmann Belgium met het nieuwe serviceconcept WKK, ondergebracht in een aparte businessunit. Met het productgamma – Vitobloc, tot 400 kW (elektriciteit) – richt de verwar-mingsspecialist zich in eerste instantie tot bedrijven met een voldoende grote én constante warmtevraag. Concreet: het jaarlijks stroomverbruik moet minstens 120.000 kWh bedragen en het gasverbruik moet groter zijn dan 415.000 kWh per jaar (benodigd ketelvermogen groter dan 250 kW). WKK is in dat opzicht onder meer een duurzame energieoplossing voor ziekenhuizen en rusthuizen, zwembaden, chemische nijverheid, luchthavens, universiteiten, shoppingcentra, grootindustrie, glastuinbouw...

Naast de aanzienlijke besparing op primair energieverbruik (tot 25%!) en sterk verminderde CO2-uitstoot hebben de WKK-installaties van Viessmann nog andere troeven. Zo zijn ze uiterst compact, flexibel (tijdelijke oplossing, mobiel...), moduleerbaar, draaien de motoren uiterst stil, etc. Om in te zoomen op de energiebalans, die de energiestroom illustreert: de primaire energie (100% aardgas of biogas) wordt omgezet in 34,5% te gebruiken elektrische energie en 55,9% te gebruiken thermische energie – met een klein verlies van 9,6% aan warmte, straling en mechanische verliezen.