Het verzet van honderden bewoners van het Noordereiland en de Kop van Zuid tegen de komst van de 161 meter hoge Maastoren krijgt steun van stedenbouwkundigen en architecten. Een aantal deskundigen op gebied van stedenbouw heeft grote moeite met een ’nieuwe Nationale Nederlanden’ naast het brugwachtershuisje op de Wilhelminakade, bleek deze week tijdens een zeer druk bezochte hoorzitting van de bezwarencommissie.
Hoewel het bestemmingsplan op de Wilhelminakade geen kolos van 161 meter toestaat, wil Rotterdam toch vrijstelling verlenen voor de bouw van de toren, die deels ín de Spoorweghaven komt te staan.
De gemeente is bang dat de huurders van de toren, accountantskantoor Deloitte en de advocaten van AKD Prinsen Van Wijmen, anders de stad de rug toe keren.
Tegenstanders van de wolkenkrabber vinden dat kortzichtig. ,,Er wordt te snel voor economische oplossingen gekozen en te weinig voor de kwaliteit van de stad,’’ vindt architect Mathis Güller, die met een gloedvol betoog alle aandacht op zich gericht wist.
,,Het is onbegrijpelijk om op deze plek naar zo’n hoog gebouw te streven. Deze toren staat niet zoals Montevideo aan het uiteinde van een pier, maar dicht op bestaande kleinschaliger bebouwing.’’
De architect wijst erop dat ontwikkelaars op de Wilhelminapier hun uiterste best doen om wolkenkrabbers ook op straatniveau aantrekkelijk te maken met allerhande publieke functies. ,,Wat hier aan kwaliteit is bereikt, dreigt bij de Maastoren verloren te gaan.’’
De eerste tien verdiepingen van de Maastoren zijn gereserveerd voor een bovengrondse parkeergarage. ,,Onaanvaardbaar,’’ vindt Güller. ,,Geen andere Europese stad zou dat op zo’n mooie locatie accepteren.’’
Ook voor omwonenden is de parkeergarage het belangrijkste bezwaar om beroep aan te tekenen. Zij vrezen luchtvervuiling en verkeersproblemen. Daarnaast vrezen zij dat de 43 verdiepingen tellende wolkenkrabber zonuren kost en het uitzicht aantast.
Meer over Nieuwbouw
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam