Algemeen

Vertraging dreigt voor bouw Oosterweelverbinding

De auditeur van de Raad van State heeft de eigenaar van een restaurant die een klacht had ingediend tegen de bouw van de Lange Wapper, gelijk gegeven. Als de Raad van State de auditeur volgt, moet de procedure voor de bouw van het project van nul af aan beginnen.
De eigenaar van een restaurant op het Eilandje, dat bijna onder de Lange Wapperbrug zou komen te liggen, diende in 2006 een klacht in tegen de Oosterweelverbinding en de bouw van de brug.

Nu pas is de zaak ten gronde behandeld en heeft de eigenaar van het restaurant gelijk gekregen in een advies van de auditeur van de Raad van State.

Volgens de auditeur hebben de opstellers van het Milieueffectenrapport te nauwe banden met de studiebureaus van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), die de werken aan de Oosterweelverbinding moet uitvoeren, en is het rapport daardoor niet objectief. Bovendien zouden niet alle alternatieven zijn onderzocht, argumenteert de adviseur.

Over twee maanden beslist de Raad van State. Meestal volgt de Raad van State het advies van de auditeur. Als dat zo is, kan dat betekenen dat de procedure voor de bouw van het project weer volledig van nul moet beginnen.

De BAM is uiteraard niet tevreden met het advies. "Als de Raad van State het advies volgt, dan zal men inderdaad weer verdere studies en effecten gaan bestuderen", zegt Nick Orbaen (foto) van de BAM, "en dat betekent voor Antwerpen dat de hele oplossing voor de mobiliteitsknoop weer voor zovele jaren verschuift. Ik denk dat we dan minstens opnieuw vertrokken zijn voor drie jaar."

Ook interessant


Build for Life