Algemeen

Referendum over 3 tracés Oosterweel

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) wil de bevolking de mogelijkheid geven om over de 3 voorgestelde tracés te stemmen en niet alleen over het BAM-voorstel. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

De deelnemers aan het referendum zouden zich -in het voorstel van Janssens- kunnen uitspreken over het tracé waar de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) nu aan werkt (met de Lange Wapperviaduct), het alternatief uit de Horvath-studie (met tunnel) en de plannen van de actiegroep stRaten-generaal (met een alternatief tunneltracé, die een meer noordelijke route in de haven volgt).

De vzw Ademloos had voorgesteld om de volgende vraag voor te leggen aan de bevolking: "Moet de stad Antwerpen een gunstig advies geven voor de stedenbouwkundige vergunning van de Oosterweelverbinding op het huidig voorziene tracé tussen Zwijndrecht/ Linkeroever en Merksem/ Deurne?". Maar Janssens (foto) vindt die vraag veel te complex.

"Sommige mensen denken dat wij ons verzetten tegen een volksraadpleging, maar dat is niet zo. Vandaar dit constructieve voorstel", zegt Janssens in Gazet van Antwerpen. Hij belooft ook dat hij de 47.000 handtekeningen die de vzw Ademloos heeft ingezameld niet te streng zal controleren.

Volgens hem kan het referendum nog voor de Vlaamse verkiezingen worden georganiseerd. "26 april is nog haalbaar, al zal dat niet makkelijk zijn", aldus nog Janssens.

Ook interessant


Build for Life