Verplichte verzekering aan voor tienjarige aansprakelijkheid

  BE   21 februari 2018 Bron: Luna
Verplichte verzekering aan voor tienjarige aansprakelijkheid
Professionals uit de bouwsector zijn vanaf 1 juli 2018 wettelijk verplicht hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren. Daarom lanceert Federale Verzekering, al jaren de specialist voor de bouwsector, de verzekering Construct-10. Met die verzekering krijgen bouwactoren een flexibele en gemakkelijke oplossing om hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren.

Vanaf 1 juli 2018 zijn voor een groot deel van de werven de betrokken partijen bij een bouwproces verplicht hun tienjarige aansprakelijkheid te verzekeren. De verzekering is verplicht voor woningbouw (huizen en appartementen), zowel voor nieuwbouw als renovaties, waarbij de tussenkomst van een architect en het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning nodig is. De aansprakelijkheid van de bouwaannemers kan tien jaar lang na de aanvaarding van de werken worden ingeroepen voor fouten die de stabiliteit van het nieuwe of gerenoveerde gebouw of een van de belangrijkste delen ervan in gevaar brengen. De verzekering is verplicht voor zowel aannemers, architecten als studiebureaus.

Daarom ontwikkelde Federale Verzekering Construct-10. Construct-10 verzekert de schade die het gevolg is van fouten bij de constructie van een gebouw en die problemen geven met betrekking tot de stevigheid of stabiliteit ervan. Ook problemen met de waterdichtheid van het gebouw, die de stevigheid of stabiliteit ervan in gevaar brengen, zijn verzekerd.
De verzekering loopt gedurende 10 jaar na de aanvaarding van de werken.

Aanpak op maat

Omdat Federale Verzekering opgericht is door aannemers van de bouw en de link met de bouwsector nog steeds bijzonder sterk aanwezig is, werd Construct-10 ontwikkeld in nauwe samenwerking met de sector. Daardoor is Federale Verzekering er in geslaagd om niet alleen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook aan de noden van de sector tegemoet te komen.

Construct-10 laat toe om op maat te werken, aangepast aan de specificiteit van elke werf. Een aannemer kan ervoor kiezen om het werk van alle aannemers op de werf mee te verzekeren. Op deze manier zijn alle betrokken partijen op de bouwwerf beschermd. Of hij kan alleen zijn eigen werken laten verzekeren (dakwerken, funderingen, Ö).
Daarnaast kunnen aannemers ook opteren voor een abonnementsformule waarbij ze verzekerd zijn op jaarbasis. Ook al moet elke werf dan wel worden aangegeven voor het bekomen van het verzekeringsattest, er hoeft niet voor elke werf afzonderlijk een polis te worden afgesloten, wat de administratie vergemakkelijkt.

Online evaluatietool en gespecialiseerd infocenter

Federale Verzekering lanceert eveneens een online evaluatietool, waarmee de aannemer aan de hand van een aantal eenvoudige vragen snel kan bepalen of hij al dan niet onder de verplichting valt. Hij kan rechtstreeks een tarief bekomen en kan online de verzekering afsluiten.

De evaluatietool zal tijdens de professionele dagen van Batibouw (22/02 en 23/02) gedemonstreerd worden op de stand van de Confederatie Bouw in de Patio.

Naast deze online tool, start Federale Verzekering ook met een gespecialiseerd infocenter waar aannemers verder worden geholpen omtrent hun tienjarige aansprakelijkheid en Construct-10, met deskundig en diepgaand advies. Met dit infocenter bewijst Federale Verzekering eens te meer de bouwverzekeraar bij uitstek te zijn. Het infocenter is vanaf 5 maart bereikbaar op het nummer 0800 14 200.

Voor meer informatie over de tienjarige aansprakelijkheid kan u terecht op: www.verzekering-tienjarige.be.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo