Bouwen of renoveren? Het moment is nu!

  BE   9 februari 2018 Bron: Confederatie Bouw
Bouwen of renoveren? Het moment is nu!
Alle lichten staan op groen voor particulieren die wensen te bouwen of te renoveren. Gezinnen zullen een extra financiŽle buffer kunnen aanhouden dankzij de hervorming van de registratierechten. Tegelijkertijd worden ze ook beter beschermd. In combinatie met een nog steeds gunstige rentevoet voor hypothecair krediet, oogt de toekomst voor de bouwsector positief. Dat zegt de Confederatie Bouw vandaag tijdens haar jaarlijkse persconferentie in de aanloop naar Batibouw.

Volgens de Nationale Bank beleeft BelgiŽ momenteel een periode van hoogconjunctuur. En dat zien we ook weerspiegeld in de bouwsector. ďHet vertrouwen van de aannemers zat afgelopen jaar op een historisch hoog niveau. En ook dit jaar begint sterk. De orderboekjes blijven goed gevuld. Gemiddeld zijn bedrijven nu zeker van 5,9 maanden activiteitĒ, zegt Robert de MŻelenaere, gedelegeerd bestuurder.

Een analyse van de factoren die de vraag sturen, bevestigt dit herwonnen ondernemersvertrouwen en verlengde activiteitsduur. ďWe voorspellen dat kandidaat-bouwers opnieuw hun bouwvergunning eind vorig jaar hebben ingediend om aan de verdere verstrenging van de Vlaamse EPB-eisen begin 2018 te ontsnappen. De impact daarvan wordt de komende maanden duidelijk. Ook de beslissing van de federale regering om te investeren in de renovatie van openbare justitiegebouwen zorgt voor een boost. De gemeenteraadsverkiezingen in oktober van dit jaar doen traditioneel ook de activiteiten in de burgerlijke bouwkunde toenemen. De Confederatie voorspelt daarom een stijging van het werkvolume met meer dan 2% voor 2017 en meer dan 3% voor dit jaar.Ē

Registratierechten

Voor gezinnen die op het punt staan te bouwen of te renoveren, valt er ook goed nieuws te rapen. De hervorming van de registratierechten die in WalloniŽ en Brussel sinds begin dit jaar al een realiteit is, en die Vlaanderen plant voor deze zomer, zal gezinnen meer financiŽle ademruimte geven. In een fictief voorbeeld (zie bijlage 2) kan die buffer oplopen tot 14.000 euro in Brussel en 10.000 euro in Vlaanderen. ďDie vrijgekomen marges kunnen volgens ons dan gebruikt worden om energiezuinige renovatiewerkzaamheden te financierenĒ, aldus de MŻelenaere.

Verplichte verzekering voor aannemer

Vanaf 1 juli zal de consument ook beter beschermd zijn. De aannemer moet zich dan immers verplicht laten verzekeren voor zijn tienjarige aansprakelijkheid voor risicoís verbonden aan de stabiliteit en soliditeit van het gebouw. De Confederatie Bouw wijst in dit verband op de belangrijke rol van de consument. ďDe particulier kan nu zelf op zoek gaan naar de meest kwaliteitsvolle aannemer. Hij moet wel vůůr de aanvang van de werken een attest opvragen waaruit blijkt dat de aannemer verzekerd is.Ē

Rentevoet historisch laag

In deze context wijst de Confederatie Bouw erop dat ook de rentevoeten nog steeds historisch laag staan. De Nationale Bank voorziet slechts een beperkte en geleidelijke stijging van de hypotheekrentevoeten (van +/- 2% tot 2,5%) over de hele periode 2018-2020.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo