Architectuur

Verontwaardigd over bericht veiligheidscoördinatie

NeRoA, de feitelijke vereniging van de Nederlandstalige Provinciale Raden van de Orde van Architecten, reageert met verontwaardiging en ongeloof op de mededelingen die Minister F. Van den Bossche in de media heeft gedaan betreffende de wijziging van het Koninklijk Besluit betreffende de Tijdelijke en Mobiele Bouwplaatsen.

Minister Van den Bossche deelde ten onrechte mee dat de bouwheren duizenden euro kunnen besparen doordat voor gewone huizen de veiligheidscoördinator is afgeschaft, maar de Minister verzweeg dat de veiligheidscoördinatie zelf niet werd afgeschaft. De architect die de veiligheidscoördinatie wil uitvoeren, wordt geconfronteerd met een bijkomende taak met een zware verantwoordelijkheid.

NeRoA wijst erop dat de Minister van Middenstand, Mevr. Sabine Laruelle, in haar voorafgaandelijk advies aan Minister Van den Bossche reeds duidelijk had aangegeven dat de veiligheidscoördinatie geen taak is die deel uitmaakt van de normale opdracht van een architect. Minister Laruelle stelt zelfs expliciet dat men de publieke opinie niet de indruk moet geven dat de veiligheidscoördinatie een taak is waarmee de architect zich gratis zal belasten ! In haar advies wijst Minister Laruelle er op dat de architect bijkomend ereloon zal moeten aanrekenen voor deze bijkomende activiteit en om de kosten te dekken die daaruit voortvloeien, in het bijzonder wat betreft de verzekering. NeRoA stelt vast dat Minister Laruelle wel een correcte inschatting maakte van de nieuwe situatie.

De modale (ver)bouwer krijgt overigens door de verklaringen van Minister F. Van den Bossche en de berichtgeving in de media ten onrechte de indruk dat de veiligheidscoördinatie is afgeschaft voor gewone huizen ; niets is minder waar !

De architecten kunnen veiligheidscoördinatie bovendien slechts uitvoeren mits een bijkomende opleiding. Het grootste deel van de architecten heeft momenteel nog geen opleiding gevolgd en zij zullen dan ook een externe veiligheidscoördinator moeten aanstellen, zodat de situatie op het terrein feitelijk hetzelfde blijft.

NeRoA betreurt ook dat de veiligheidscoördinatie door de beperkte vereenvoudigingen een loodzware procedure blijft, die totaal niet is aangepast voor kleine werken. Nochtans hadden alle partijen in de bouw aangedrongen op een vereenvoudigde procedure. NeRoA wijst er ook op dat er geen echt grondig overleg geweest met de overheid ; de opmerkingen van de architecten werden nauwelijks ernstig genomen. Het nieuwe Koninklijk Besluit zelf is door de vele wijzigingen en verwijzingen in de tekst praktisch onleesbaar geworden.

Voor NeRoA betekent het nieuwe Koninklijk Besluit een gemiste kans om tot een realistische wetgeving te komen. NeRoA roept dan ook alle architectenorganisaties op om gezamenlijk acties te ondernemen tegen deze nieuwe wetgeving.

NeRoA zou het ten zeerste op prijs stellen mocht Minister F. Van den Bossche via de media zo snel mogelijk een correcte weergave van de gewijzigde wetgeving verspreiden.