Algemeen

Vermijd schade aan uw woning door sneeuw

Overvloedige sneeuwval kan leiden tot aanzienlijke schade. De afgelopen winter was daarvan het spijtige voorbeeld. Er waren meer dan 20.000 schadegevallen, waarvoor de verzekeraars gemiddeld ongeveer 3.500 € moesten uitkeren. Toch kan aanzienlijke schade vaak vermeden worden dankzij enkele elementaire preventiemaatregelen. Verzekeraars en aannemers pleiten dan ook samen voor preventie.

De winter 2010/2011 was er een met grote hoeveelheden sneeuw en vooral ongewoon lange periodes tijdens dewelke de sneeuw bleef liggen. Nogal wat bouwwerken, vooral lichte constructies, bleken toen niet bestand tegen het gewicht van de sneeuw. Dakgoten plooiden of begaven het helemaal en waterafvoerleidingen verstopten door de ijzel. Gladde opritten van garages zorgden voor vele valpartijen.

Er zijn nochtans een aantal eenvoudige preventiemaatregels. Maak daken en dakgoten vrij zodat gevallen bladeren de waterafvoer niet kunnen hinderen. Verwarm onbewoonde gebouwen voldoende. Sluit de watertoevoer af naar buitenkranen. Doe een controle tijdens de dooiperiode zodat eventuele schade onmiddellijk wordt ontdekt. Verwijder sneeuwophopingen in de mate van het mogelijke. Parkeer geen voertuigen onder lichte structuren en maak uw stoep vrij.

Bij twijfel of wanneer de te controleren punten moeilijk bereikbaar zijn, is het raadzaam een professional te raadplegen. Onze bouwbedrijven kunnen u hierin zeker bijstaan. Ze zijn ook beter beschermd tegen een ongeval dan een particulier.

Concrete tips van de experts vindt u hier

Ook interessant


Build for Life