Algemeen

Laat de sneeuw de pret niet bederven: Tips van experts

De winter 2010/2011 was er een met grote hoeveelheden sneeuw en vooral bijzonder door de ongewoon lange periodes tijdens welke de sneeuw bleef liggen. Het KMI bestempelde de 23 sneeuwdagen tijdens december 2010 als uitzonderlijk. Liefhebbers van sneeuwlandschappen kwamen dan ook ruimschoots aan hun trekken. Nochtans beleefden nogal wat mensen donkere feestdagen en brachten ze een triestige oudejaarsnacht door ten gevolge van onverwachte schade die deze overvloedige sneeuwval meebracht. Verzekeraars dienden in meer dan 20.000 schadegevallen gemiddeld ongeveer 3.500 euro uit te keren. Sommige schadegevallen liepen zelfs op tot meer dan 10.000 euro.

Een paar voorbeelden: nogal wat bouwwerken bleken niet bestand tegen het gewicht van de sneeuw (de sneeuwlast varieert naargelang van de hoogteligging van het gebouw boven de zeespiegel en bedraagt 60 à 140 kilo per vierkante meter op grondniveau) met instorting en schade aan zowel het gebouw als de inhoud ervan tot gevolg.

Dit was het geval voor nogal wat uit lichte constructies zoals tuinhuisjes en "carports", met golfplaten overdekte hangars of zwembadveranda's, en zelfs de kerk van Lutselus nabij Hasselt.

Vaak plooiden dakgoten onder de massa sneeuw die van de daken gleed en erin terechtkwam. Sommige dakgoten begaven het zelfs helemaal en veroorzaakten zo schade aan lager gelegen goederen, zoals geparkeerde voertuigen. Ook vallende dakpannen en leien hebben tot heel wat schadeloosstellingen geleid.

Daarnaast kregen de verzekeraars veel dossiers binnen wegens verstopte waterafvoerleidingen alsook wegens aan ijzel te wijten schadegevallen: het Fonds voor Arbeidsongevallen noteerde een recordaantal valpartijen op de weg van en naar het werk, maar er waren ook opritten van garages waar de doorgang de sneeuw dermate samendrukte dat mensen niet meer tijdig konden remmen voor hun garagepoort.

De verzekeraars en aannemers herinneren dan ook aan enkele eenvoudige preventieregels:
  • maak vanaf de herfst dakgoten en daken vrij waar gevallen bladeren de waterafvoer zouden kunnen hinderen. Idealiter doet u dit opnieuw nadat de sneeuw gevallen is, zodat het smeltend sneeuwwater weg kan zonder binnen te dringen in het gebouw. Het spreekt voor zich dat bij die raadgeving rekening moet gehouden worden met de veiligheid en de toegankelijkheid.
  • Besteed bijzondere aandacht aan niet verwarmde lokalen zoals bijgebouwen of tweede verblijven. De verzekeringspolissen dekken de schade die het gevolg is van water- en centrale verwarmingsinstallaties in niet verwarmde lokalen ten gevolge van de vrieskou meestal niet. Ledigen van de installaties (wat echter soms het gevaar op corrosie aan de verwarmingsleidingen kan verhogen) of zorg voor voldoende isolatie wanneer die leidingen in niet verwarmde lokalen liggen of verwarm onbewoonde gebouwen voldoende tijdens periodes van vrieskou.
  • In dezelfde gedachtegang sluit u ook best de watertoevoer af naar buitenkranen en ledigt u deze leidingtak.
  • Het spreekt voor zich dat tijdens de dooiperiode een controle (buiten en binnen, onder andere onder kapconstructies en in zolders) noodzakelijk is na een periode van intense vrieskou om te vermijden dat de schade rampzalige dimensies aanneemt en pas dagen of weken later ontdekt worden.
  • Thermische isolatie van daken is zeer doeltreffend. Dit heeft echter als gevolg dat daar waar sneeuw vroeger smolt door contact met weinig geïsoleerde daken, de sneeuw nu nog meer en langer blijft liggen. Waar mogelijk kan het nuttig zijn sneeuwophopingen te verwijderen, in het bijzonder daar waar ten gevolge van de wind zich pakken sneeuw ophopen tegen muren, vooral op een hoogte waar de loden slabben de waterdichtheid niet langer garanderen. Let vooral op zuid-west gerichte hoeken: die zijn het meest aan wind blootgesteld.
  • De kans bestaat dat er zich stalactieten aan de dakgoten vormen: u kunt die maar beter stukslaan vóór ze op iets of iemand vallen.
  • Parkeer geen voertuigen onder lichte structuren (een loods waar ULM-vliegtuigjes de winter doorbrachten, is vorig jaar ingestort) of onderaan daken waarvan massa's sneeuw kunnen vallen.
  • In Scandinavië worden mensen die hun stoep niet vrijmaken beschouwd als getuigend van een gebrek aan burgerzin. Ook in België is dat het geval: heel wat gemeentelijke reglementen bepalen dat de stoep moet vrijgemaakt worden. Personen die de hoede hebben over een terrein dat een voorzichtige voetganger kan verrassen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor hun nalatigheid.
  • Maak geen elektrische kabels vast aan dakgoten: wanneer die het begeven, kunnen de draden afgerukt worden en als gevolg daarvan voor een kortsluiting zorgen.

Te veel foto's die tijdens de eerste dagen van januari 2011 genomen zijn, tonen dat voor nogal wat Belgische gezinnen oudejaarsavond allesbehalve vrolijk en zorgeloos was. Verzekeraars en aannemers raden dan ook aan de hierboven vermelde maatregelen te treffen en, bij twijfel, of voor de meest belangrijke gebouwen, een professional van het bouwbedrijf te raadplegen. Dat is zeker het geval wanneer de te controleren punten moeilijk bereikbaar zijn: een ervaren professional is beter beschermd tegen een ongeval dan een particulier.
Build for Life