Algemeen

Verlaging van aantal ongevallen is kwestie van cultuur

Veiligheid in de bouw is een kwestie van cultuur. Calculerende managers krijgen met meer ongevallen te maken dan managers die hun personeel stimuleren om veilig te werken.

Volgens dr. J. Groeneweg van de Universiteit Leiden, is veiligheid in de bouw een kwestie van cultuur. Hij sprak op het jubileumcongres van de ingenieursvereniging Niria.

Groeneweg gaf als voorbeeld de uitvoering van het Panamakanaal. De eerste manager had 240 doden per 1000 werknemers bij een productie van 30 miljoen ‘cubic yards’, de tweede 2,1 dode per 1000 werknemers bij een productie van 238 miljoen. De eerste manager soupeerde 337 miljoen dollar op, de tweede 375. Volgens Groeneveld was zijn succes te danken aan het feit dat hij niet alleen techniek en mens aanstuurde, maar ook veiligheid. Alleen maar technische oplossingen en instructies aan het personeel zijn niet voldoende. De bedrijfscultuur moet worden aangepast om werkelijke veiligheid te bereiken.
Ingenieurs kunnen blijkbaar een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van rampen en ongevallen. "Ze laten zich nu te veel inkapselen door mensen met minder verstand van zaken. Ze zouden meer moeten rebelleren", aldus Groeneveld. Hij verwacht in 2004 en 2005 een forse toename van het aantal ongevallen. "De bezetting wordt steeds krapper, de veiligheidsmaatregelen kwalitatief minder. Ook in de bouw, waar de helft van het aantal ongevallen plaatsheeft."
Voorafgaand aan Groeneveld deed mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, eveneens een beroep op de ingenieurs. Hij vroeg de Niria om vrijwilligers te leveren voor onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van rampen. Hij noemde daarbij als voorbeeld het neerstorten van de balkons in Maastricht.
Build for Life