Algemeen

Verkeer rond Antwerpen duikt onder de grond

De Lange Wapperbrug is definitief van de baan. Maar hoe zal Antwerpen er nu uit gaan zien en wie betaalt? In elk geval zal iemand die rond Antwerpen wil rijden in de toekomst minder daglicht zien. De Antwerpse ring wordt gesloten rond het noorden van de stad. Dat was van in het begin de bedoeling.

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) onder leiding van Karel Vinck tekende daarvoor het traject uit. Dat traject blijft behouden, maar in plaats van de prestigieuze -maar weggestemde- Lange Wapper komt er nu een tunnel.

Om de kosten te drukken wordt die tunnel gegraven en niet geboord, de zogenoemde "cut and cover". Vermoedelijk zal dat ook meer overlast veroorzaken tijdens de bouw ervan. De stad kan wel kosten recupereren door een deel van de gronden boven de tunnel te verkopen, het zogeheten Mexico-eiland. Aangezien daar nu geen brug komt, stijgen die gronden in waarde.

De Vlaamse regering betaalt zo'n 3,05 miljard euro voor het hele project. Een deel van dat geld moet door tol gefinancierd worden. Alles zou in 2021 af moeten zijn, goed voor veel minder fileleed in en rond Antwerpen. De bestaande delen van de Antwerpse ring worden niet breder gemaakt.

De Lange Wapperbrug is definitief van de baan, maar de tunneloplossing kost wel 357,2 miljoen euro meer. Voorwaarde was dat dat niet zou mogen wegen op de begroting van de Vlaamse regering. De meerkosten komen dus op het bord van de stad Antwerpen en van de Antwerpse haven, die de koek mooi in tweeën zullen delen.

Binnen het stadsbestuur van Antwerpen zijn er wel spanningen ontstaan over de oplossing. Burgemeester Patrick Jannsens (SP.A, foto) haalt zijn slag thuis door de Lange Wapper voorgoed te begraven. Vooral Open VLD, in de oppositie op Vlaams niveau maar in het gemeentebestuur van Antwerpen, heeft het moeilijk met de extra kosten voor de stad.

Ook interessant


Build for Life