Vergrijzingsgolf stuwt aantal bouwvacatures omhoog

  BE   12 april 2021 Bron: Confederatie Bouw
Vergrijzingsgolf stuwt aantal bouwvacatures omhoog
Op dit ogenblik neemt het aantal 59-plussers in de Belgische bouw fors toe. In 2020 waren zij met ongeveer 12.000 maar in 2021 zullen zij met 18.000 zijn en volgend jaar al met meer dan 23.000. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is deze vergrijzingsgolf de voornaamste oorzaak waarom de vacatures in de bouw nu opnieuw op een hoog niveau liggen. Volgens de cijfers van maart die de VDAB zopas bekend maakte, liggen de ontvangen en de openstaande vacatures voor de bouw intussen zelfs al hoger dan in januari en februari 2020 vlak voor de coronacrisis. Tegelijk zakte het aantal werkzoekenden tot een veel lager niveau.

In maart 2021 ontving de VDAB meer dan 2.000 vacatures vanuit de bouw. Dat is iets meer dan in januari 2020. Tegelijk telde de VDAB bijna 5.500 nog openstaande vacatures vanuit de bouw. Dat is de som van al de nog niet ingevulde vacatures. Dit aantal lag in maart van dit jaar een paar honderd hoger dan in januari en februari 2020. Het aantal werkzoekende bouwvakkers en -technici is intussen gedaald tot ongeveer 13.500. Dat is zelfs ongeveer duizend minder dan vlak voor de coronacrisis.

Vergrijzingsgolf stuwt aantal bouwvacatures omhoog
De bouwconjunctuur is ondertussen gedeeltelijk hersteld. Uit de laatste conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw bleek dat nog 35% van de bouwbedrijven met bijna lege of met minder dan normaal gevulde orderboeken werden geconfronteerd. Bij 65% van de bouwbedrijven daartegen waren de orderboeken momenteel normaal tot zeer goed gevuld.

Maar de conjunctuurevolutie verklaart maar ten dele de opstoot van vacatures in de sector. Een andere factor van meer structurele aard is de fors toenemende vergrijzing in de bouw. In 2021 maar ook in 2022 en 2023 zal het aantal 59-plussers in de Belgische bouw sterk stijgen. Volgens ramingen van Constructiv zal dan ook het jaarlijks aantal gepensioneerde bouwarbeiders sterk toenemen: van 2.893 in 2021 tot 4.135 in 2024.

Vergrijzingsgolf stuwt aantal bouwvacatures omhoog
Om hun uitvoeringscapaciteit op peil te houden kunnen bouwbedrijven meer inzetten op automatisering en prefabricatie. Maar in belangrijke mate zullen zij voor hun gepensioneerden op zoek moeten gaan naar jongere vervangers. Vandaar dat de VCB nu volop blijft inzetten op haar promotiecampagne #Werfze (www.werfze.be) om de troeven van de bouw onder de aandacht te brengen van jongeren en hun ouders. Daarbij focust de VCB op het grote maatschappelijke belang van de sector voor onder meer klimaat, digitalisering en circulaire economie.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo