Verbeterde hygiëne met antibacterieel koper

16 mei 2013 Bron: Copper Alliance
Verbeterde hygiëne met antibacterieel koper
Contactoppervlakken van antimicrobial copper – zoals deurklinken, duwplaten, leuningen, kranen en lichtschakelaars – worden reeds over de hele wereld in de gezondheidszorg gebruikt om de verspreiding van besmettingen zoals MRSA te beperken. Koper is inherent antibacterieel. Ziekteverwekkende pathogenen worden bij contact snel en volledig vernietigd. Niet alleen koper heeft deze eigenschap, maar ook vele andere koperlegeringen, zoals messing en brons, die we gezamenlijk “antimicrobial copper” noemen. Contactoppervlakken van “antimicrobial copper” herbergen minder bacteriën dan andere contactoppervlakken en dragen bij tot een meer hygiënische omgeving.

In september 2012 werd een actie opgestart om toepassingen van Antimicrobial Copper buiten de ziekenhuissector in het daglicht te stellen. Vandaag kunnen we een mooie Antimicrobial Copper toepassing bewonderen bij een tandarts in Annen, een klein dorp bij Groningen.

Dhr. Becquevort, directeur van het koperinformatiecentrum “Copper Benelux”, en dhr. René Wolken van FSB zijn vandaag te gast bij dhr. Jan Willem Venema in zijn volledig nieuwe tandartspraktijk. De laatste weken werden in deze fraaie praktijk 12 binnendeuren en 1 voordeur voorzien van antimicrobial bronsbeslag van FSB. Wat ons direct opviel was dat ook op de deuren koperen cijfers waren aangebracht, die mooi pasten bij de deurklinken, en hetzelfde hygiënische effect sorteren.

Mr. Venema, hoe heb je kennis genomen van Antimicrobial Copper?
Jan Willem Venema: Ik kende de toepassing van AMC nog niet. Maar bij het project om een nieuwe tandartspraktijk op te zetten had ik toch veel nagedacht hoe alles beter en hygiënischer kon. En soms moet je het niet te ver zoeken, en kun je door het juiste materiaal toe te passen al veel bereiken. Ik had al wel noties dat het metaal koper antibacteriële eigenschappen had, en dan ga je uiteraard op internet verder zoeken. Ondertussen had ik tijdens de vakantie een museum bezocht waar ik chirurgische instrumenten aantrof uit de 2de eeuw na Christus, in messing, en deze zagen er nog erg fris uit.
Via Google kwam ik dan op de website van Copper Benelux, waar ik heel wat informatie aantrof over antibacterieel koper, en de toepassing op aanraakoppervlakken zoals deurklinken en leuningen. Ook in het “Dagblad van het Noorden” las ik een artikel over de hygiënische eigenschappen van het metaal koper, en dit alles heeft me doen beslissen om verdere stappen te zetten.
Eerst contact met FSB, de deurknopfabrikant, en nadien een email naar Copper Benelux, want het subsidieverhaal liep mooi synchroon met mijn bouwplannen.Mr. Wolken, hoe ging het dan verder?
René Wolken: Ik heb eerst telefonisch contact gehad met dhr. Venema, en nadien ging alles vrij snel; er werd ter plaatse besproken welke deurkrukken pasten bij het interieur, en uiteraard werd het bronzen gamma aangesproken, omdat hygiëne doorslaggevend was. Eenmaal de juiste keuze, werd met de installatie begonnen, met het mooie resultaat wat we hier zien.

Mr. Venema, de fraaie cijfers op de deur in koper, zijn die er toevallig gekomen?
Jan Willem Venema: Aanvankelijk had de architect deze cijfers voorzien in roestvast staal, maar dit zou op witte deuren minder zijn opgevallen. Snel groeide het idee om deze cijfers eveneens uit te voeren in geoxideerd koper op een kunststof layer, een bouwproduct dat hier wondermooi tot zijn recht komt, en bovendien prima past bij de bronzen deurkrukken.

Geeft dit nu een meerwaarde aan uw praktijk?
Jan Willem Venema: Zeker weten, ik zal dan ook bewust mijn patiënten wijzen op deze details in de afwerking. Ook op mijn website zal dit “Antimicrobial Copper” verhaal geaccentueerd worden, en uw persartikel zal ongetwijfeld rondslingeren in mijn wachtkamer. Tientallen personen zullen in deze praktijk de deurklinken aanraken, en net omdat ze zijn vervaardigd uit “Antimicrobial Copper” zal kruisbesmetting sterk teruggedrongen worden. Mijn patiënten mogen ervaren dat hier pro-actief aan hun veiligheid wordt gedacht.

Om het verhaal positief af te sluiten overhandigt dhr. Becquevort nog enkele “Antimicrobial” pennen aan dhr Venema en zijn assistentes, deze pennen zullen perfect aansluiten bij de huisfilosofie; “hygiëne first”.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo