Sikkens Healthcare: een totaalconcept voor de gezondheidssector

  BE   4 mei 2010 Bron: VPR Consult
De zorgsector wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen, onder meer bij de inrichting van zorginstellingen. Als specialist in decoratieve verven speelt Sikkens hierop in met een op maat gesneden producten- en dienstenpakket. Sikkens Healthcare is een totaalconcept dat voldoet aan alle hygiŽne- en veiligheidsvereisten in de gezondheidszorg en biedt een unieke combinatie van service, verfproducten en kleurconcepten voor een sector in volle beweging.

Als pionier in de verfwereld staat Sikkens al jarenlang garant voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie in interieurdecoratie. In samenwerking met specialisten uit de zorgsector ontwikkelde Sikkens het Healthcare totaalconcept dat een unieke service en ondersteuning biedt op maat van elke zorginstelling. De nieuwe binnenmuurverf van Sikkens Ė op waterbasis en met actieve zilverionen Ė draagt er toe bij dat bacteriŽn zich niet meer kunnen vermenigvuldigen in onder meer ziekenhuizen, rusthuizen, revalidatiecentra en andere zorginstellingen. En met de slimme kleurencombinaties maakt de koude en formele ziekenhuissfeer van vroeger plaats voor meer kleurrijke, patiŽntvriendelijke en gevarieerde kleurconcepten voor wachtruimtes, patiŽntenkamers, operatieruimtes en personeelslokalen.

SCAN-model: aandacht voor alle aspecten van het schilderproject

De aanpak van Sikkens Healthcare kan worden samengevat als SCAN: Service, Color, Analysis en New. De servicebelofte van Sikkens is gebaseerd op een complete aanpak van alle technische, esthetische en administratieve aspecten van het schilderproject. Goed uitgekiende kleurenstrategieŽn dragen bij tot het emotionele welzijn, wat een grote invloed heeft op het herstel- en genezingsproces van de patiŽnten. Als innovator in de verfwereld brengt Sikkens al deze elementen samen in de ontwikkeling van specifieke verfsystemen voor de zorgsector. Deze voldoen aan alle wettelijke normen op het vlak van milieu en hygiŽne Ö en zijn die in de meeste gevallen zelfs een stapje vůůr.

Service: partner bij de voorbereiding, de verwezenlijking ťn de nazorg

De Sikkens Healthcare service is gebaseerd op de knowhow van een gespecialiseerd team met internationale en lokale ervaring in de gezondheidszorg. Aan de hand van het SCAN model wordt een totaalaanpak opgezet voor nieuwbouw, renovatie-, uitbreidings- en onderhoudsprojecten. Sikkens Service begint bij een grondige analyse van de ondergrond als basis voor de aanbeveling van duurzame systemen. ďRoom by roomĒ wordt technisch advies gegeven in overeenstemming met de vereisten van de voorschrijver en de functie van de verschillende ruimtes. Zo wordt elke ruimte als een apart geheel beschouwd en als dusdanig voorzien van aangepaste kleurcombinaties, rekening houdend met alle functionele en decoratieve facetten van de ruimte.

Innovatieve verfsystemen met actieve zilverionen remmen de vermenigvuldiging van bacteriŽn af

BacteriŽn kunnen op verschillende manieren in contact komen met geverfde oppervlakten, van afzetting van stofdeeltjes over nevel uit spuitbussen tot gemorste vloeistoffen. Op een klassieke muurverf kunnen bacteriŽn gemakkelijk van enkele uren tot een paar dagen overleven en zich vermenigvuldigen. ALPHA SANOPROTEX van Sikkens, de nieuwe binnenmuurverf op waterbasis met actieve zilverionen, zorgt er voor dat bacteriŽn zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Dit effect wordt bereikt dank zij een actief antibacterieel middel op basis van zilver (Ag+), in combinatie met de duurzaamheid en afwasbaarheid van de verffilm.

Testen uitgevoerd bij het IMSL (Industrial Microbiological services LTD) op een 7-tal bacteriestammen, volgens de Japanse norm JIS Z 2801, tonen een zeer snelle vermindering van het aantal bacteriŽn op een wand geverfd met Alpha Sanoprotex vergeleken met een wand geschilderd met een klassieke muurverf zonder toevoeging van antibacteriŽle zilverionen. ďDe groei en de verspreiding van bacteriŽn als MRSA, beter bekend als de ziekenhuisbacterie, E. Coli en Pseudomonas Aeruginosa is bijzonder moeilijk te bestrijden, zelfs met de meest geavanceerde hygiŽnische voorzorgen.Ē zegt Sylvie Van Aerschot, Marketing Manager Sikkens. ďHet aanbrengen van actieve zilverionen in de verflaag is een doorbraak in de strijd tegen deze bacteriŽn. Zilverionen zijn bovendien ongevaarlijk voor de mens en veroorzaken geen allergische reacties.Ē

Het gebruik van Alpha Sanoprotex in de medische sector biedt bovendien nog meer voordelen. Meerdere testen met veelvuldig toegepaste ontsmettingsmiddelen zoals Isobetadine en Eosine, maar ook met bloed, hebben uitgewezen dat deze stoffen gemakkelijk en zonder sporen na te laten kunnen verwijderd worden van een met Alpha Sanoprotex geschilderde muur. Na verwijdering kunnen deze stoffen ook zonder doorslag overschilderd worden met deze innovatieve verf.

Een compleet kleurengamma voor een oneindig aantal toepassingen in de zorgsector

Het Sikkels Healthcare gamma bevat naast ALPHA SANOPROTEX nog een uitgebreid assortiment solventvrije en watergedragen verven en lakken waarmee de koude en onpersoonlijke ziekenhuissfeer in een mum van tijd omgetoverd wordt in een kleurrijke omgeving. Het assortiment biedt een uitgebreide keuze aan kleurtinten en combinaties die specifiek afgestemd worden op de omvang, de inrichting en de functie van elke ruimte in de zorginstelling. Daarbij wordt steeds gewerkt met een aantal neutrale basiskleuren die in combinatie met contrasterende kleuren een goed uitgekiend, levendig en harmonieus geheel vormen.

ďKleurdesign in zorginstellingen is een hele uitdaging omdat je rekening dient te houden met de complexe medische en menselijke context.Ē zegt Sylvie Van Aerschot, Marketing Manager Sikkens. ďOnze kleurbeleving wordt sterk beÔnvloed door het licht en andere kleuren in de omgeving. Bovendien interpreteert iedereen kleuren op basis van zijn eigen persoonlijke voorkeur. Daarom benaderen wij de zorginstelling vanuit een totaalaanpak, weliswaar met een duidelijke visie op de specifieke functionaliteit van elke ruimte.Ē Deze totaalaanpak resulteert bijvoorbeeld in een comfortabele en rustgevende wachtruimte, gangen en receptieruimtes met contrasterende kleuren die patiŽnten en bezoekers de weg helpen vinden, en patiŽntenkamers met een aangepast profiel en belichting.

ďIn consultatieruimtes kan een visuele diagnose belangrijk zijn, bijvoorbeeld om de tint van de huid te beoordelen. Om een optimale werkomgeving te creŽren zijn warme en lichte kleuren hier de beste keuze. Vaak wordt ook met een accentkleur gewerkt om eentonigheid te doorbreken. Elke ruimte wordt op een aangepaste manier van kleureffecten voorzien, of het nu de pediatrie is, de revalidatieruimte, de operatieruimte, of het restaurant,Ē aldus Sylvie Van Aerschot. ďOok de personeelsruimtes worden volgens hetzelfde principe aangekleed, want kleuren op de muren zorgen voor een positieve en stimulerende sfeer.Ē

Tips en weetjes

Kleuren beÔnvloeden de vorm en de sfeer van een ruimte. De ideale kleuroplossing en de juiste kleurschakering is afhankelijk van de dagelijkse functie en de gebruikers van de ruimte

ē Een sterke kleur achter de receptionist helpt om dit belangrijk punt te herkennen
ē Heldere kleuren als rood, geel en blauw kunnen helpen om complexe gebouwen in gemakkelijk herkenbare kleurzones in te delen
ē Glanzende vloeren kunnen verwarrend overkomen en zelfs verblinden
ē Gekleurde accenten in wachtruimtes kunnen overstimulatie en verveling voorkomen
ē Te veel helderwit kan verblindend werken
ē In patiŽntenkamers moet heldergroen vermeden worden omdat het een ongunstige reflectie kan hebben op de huid
ē Aantrekkelijk ingerichte personeelsruimtes hebben een positief effect op de prestaties en de motivatie
ē Een donkere kleur maakt een ruimte stabieler, maar een donker plafond heeft een zwaar, drukkend effect
ē Lichte, kleine patronen en hoge lichtniveaus doen een ruimte groter lijken
ē Kleuren met grijze ondertonen zijn vluchtig en vergroten de ruimte, terwijl verzadigde kleuren zich naar de voorgrond dringen en de ruimte kleiner maken
ē Het gebruik van verzadigde kleuren stuurt de blik in een bepaalde richting wat een intuÔtieve route kan beÔnvloeden.

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo