Nieuwbouw

Veiligheid op de werf is een gedeelde verantwoordelijkheid

Veiligheid op de werf is een gedeelde verantwoordelijkheid
"De bouwsector levert nu al heel wat inspanningen om de veiligheid om de werven te garanderen. En elk arbeidsongeval is er één te veel", zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens naar aanleiding van het stijgend aantal arbeidsongevallen in het Brussels Gewest waarover De Standaard vandaag bericht. Maar de organisatie wijst erop dat het zorgen voor veilige werven een gedeelde verantwoordelijkheid is. "En niet enkel van de werkgever, die nu vaak te gemakkelijk de Zwarte Piet toegeschoven krijgt.”

Werkgevers moeten bijvoorbeeld collectieve beschermingsmiddelen zoals valbeveiling voorzien en veilige machines of beschermingskledij ter beschikking stellen, zoals een helm en veiligheidsschoenen. Maar de werknemer moet de machines natuurlijk ook correct bedienen en de kledij dragen. De bouworganisatie kant zich in elk geval tegen nog bijkomende verplichtingen of reglementeringen. "Wie de regels nu al aan zijn laars lapt, zal dat blijven doen. Een verplichte check-in, check-out op de werven vermijdt in elk geval geen arbeidsongevallen". Bouwunie verwijst hiermee naar het gelijknamige voorstel van de vakbond ACV op Bruzz gisteren.

Vandaag bestaat een check-in voor alle aannemers die op een werf moeten zijn. Een check-in, check-out – vergelijk het met een badgesysteem – maakt het werken nodeloos moeilijk en brengt bovendien niets bij aan de veiligheid. “Het zou het zoveelste extra regeltje zijn dat bouwbedrijven moeten naleven. En weten wanneer Jan, Frieda of Ahmed exact de werf betreedt en verlaat, gaat de veiligheid geen jota verbeteren."

Ook interessant