Veilig bouwen in Qatar is wel mogelijk

30 september 2013 Bron: Architectenweb
Nederlandse bouwbedrijven denken de veiligheid van werknemers wél te kunnen garanderen bij de stadionbouw voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. Dat blijkt uit een rondgang langs grote bouwers. Deze week voorspelde internationale vakorganisatie ITUC dat er naar schatting 4000 doden zullen vallen als er geen maatregelen worden genomen bij de bouw van stadions en andere voorzieningen voor het voetbaltoernooi in de Golfstaat.

Nepalese bouwvakkers zouden er bij zeer hete temperaturen moeten doorwerken op bouwplaatsen, waar de stijgers zo slecht beveiligd zijn dat iemand er makkelijk vanaf kan vallen.

Geen probleem

Bouwen in een land waar de temperatuur soms op kan lopen tot vijftig graden hoeft echter geen probleem te zijn. Een bouwbedrijf is er helemaal niet bij gebaat als er medewerkers uitvallen, benadrukt een woordvoerster van BAM. “Veiligheid gaat bij ons boven alles. Onze bouwplaatsen worden regelmatig gecontroleerd en er is hierover nog nooit een negatieve rapportage gemaakt.”

Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren kan er bijvoorbeeld 's ochtends of 's avonds worden gewerkt, legt de zegsvrouw uit. “Op al onze bouwplaatsen is daarnaast een eigen drinkwatersysteem aanwezig dat voor alle werknemers toegankelijk is. En we hebben een speciaal vlagsysteem. Als de hitte en zonkracht te gortig worden, dan wordt een rode vlag gehesen en worden de werkzaamheden stilgelegd.''

Waar het om gaat is dat een bouwbedrijf zich bij de omgang met het personeel altijd aan de regels moet houden, vult een woordvoerder van Ballast Nedam aan. Ballast is net als BAM geïnteresseerd om mee te dingen als er nieuwe aanbestedingen in Qatar worden gedaan.

Lees verder op Architectenweb.nl

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo