Interieur

Veel bewoners ontevreden met het aantal stopcontacten

In Nederland wordt de elektrische installatie in woningen nog steeds aangelegd volgens de normen uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Echter, een doorsnee gezin gebruikte toen veel minder elektrische apparatuur, internet stond nog in de kinderschoenen en huisautomatisering leek nog grotendeels toekomstmuziek. Nog niet de helft van de consumenten geeft dan ook aan tevreden te zijn met het aantal aansluitpunten voor elektriciteit in huis (45%). Dit blijkt uit het onderzoek dat USP Marketing Consultancy in opdracht van Stichting Elux onlangs heeft uitgevoerd.

Hak- en breekwerk als gevolg van onvoldoende aansluitpunten
De minimumnorm uit de jaren negentig sluit allang niet meer aan bij de eisen van onze tijd. Er zijn te weinig aansluitpunten voor onze televisies, home cinema’s, computers, telefoons en andere datacommunicatie en met het aantal stopcontacten voor al onze moderne apparaten is het helemaal treurig gesteld. Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts 45% van de consumenten tevreden is met het aantal stopcontacten en 54% is tevreden met het aantal aansluitpunten voor ICT-toepassingen. Ook wordt door 37% onderschreven dat men steeds hogere eisen krijgt op het gebied van huisautomatisering. Echter, volgens 40% van de consumenten is de woning wel voldoende voorbereid op het digitale tijdperk. Veel mensen slaan aan het knutselen met vaak gevaarlijke, rommelige verlengsnoeren, kabels, verdelers, of stekkerdozen. En anders is men veel geld kwijt aan duur meerwerk door de installateur, die veelal in muren moet hakken en breken. Bijna eenderde van de ondervraagde consumenten geeft dan ook aan extra stopcontacten te hebben bijgemaakt/bij laten maken, maar liefst 40% heeft ICT-aansluitingen bijgemaakt/bij laten maken en 57% beaamt veel gebruik te maken van verlengsnoeren/dozen. Tevens geeft, van de consumenten die ontevreden zijn met het aantal aansluitpunten/stopcontacten, 39% aan (zeer) waarschijnlijk aansluitpunten bij te maken in de toekomst. Daarnaast wordt de veiligheid van het uitbreiden van de elektrische installatie duidelijk onderschat; 64% van de consumenten denkt dat de elektra-infrastructuur voldoende veilig is.

Levensloopbestendig wonen
De vergrijzing in Nederland neemt toe. Een steeds groter deel van de woningen zal voor senioren geschikt moeten zijn, want langer zelfstandig wonen is een trend die duidelijk doorzet. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat 73% van de ondervraagde marktpartijen (adviesbureaus (59%), corporaties (91%), ontwikkelaars(75%)) rekening houdt met de levensloopbestendigheid van woningen. Met name corporaties zijn hier actief in. De meeste consumenten daarentegen, veronderstellen dat met de huidige elektrische installatie eventuele veranderingen in de toekomst wel degelijk mogelijk zijn (37%). Om levensloopbestendige woningen te realiseren, kan rekening worden gehouden met de indeling maar bovenal dient de woning makkelijk aanpasbaar te zijn. In een volgende levensfase zal het nodige veranderd moeten worden, denk aan de kamers van groter wordende kinderen, een badkamer waar een whirlpool en stoomcabine in moeten komen of een traplift wanneer traplopen moeilijker wordt.

Elux-installatieconcept
Het Elux-installatieconcept is een standaard installatiemethode die volledig aansluit bij de behoeften van bewoners in het digitale tijdperk. Niet alleen met veel meer aansluitpunten, maar vooral ook met een uitgebreid zwakstroomnetwerk. Het is ontwikkeld om de bewoner flexibele mogelijkheden te bieden voor wooncomfort, gemak en veiligheid. Veranderingen en uitbreidingen van elektra zijn op elk moment zonder hak- of breekwerk mogelijk want de infrastructuur ligt er al. Dit maakt levensfasebestendig wonen mogelijk. Kortom, het Elux-installatieconcept speelt goed in op actuele ontwikkelingen.