Ventilatie

Vasco innoveert voor een gezond binnenklimaat

Vasco innoveert voor een gezond binnenklimaat
Een gezond binnenklimaat is meer dan ooit aan de orde. Vasco draagt graag zijn steentje bij en introduceert twee duurzame installaties: een om veilig en energiezuinig te ventileren, een tweede om de omgevingslucht te filteren. De units Energy Plus maken het mogelijk om grote ruimtes energiezuinig te ventileren, met recuperatie van de warmte. De luchtreiniger Skysafe filtert op zijn beurt onzuiverheden en schadelijke stoffen uit de lucht voor een gezonde omgeving.

Energy Plus, ventilatie-units met warmteterugwinning

De nieuwe Vasco-reeks Energy Plus staat voor slim en duurzaam ventileren. Met de hoogrenderende warmteterugwinningsunits maak je ventilatiesystemen met een groter debiet energiebesparend. Een warmtewisselaar onttrekt de warmte aan de gebruikte binnenlucht en geeft deze af aan de buitenlucht, met een rendement tot meer dan 90%. Ideaal om grotere particuliere ruimtes en openbare of commerciële gebouwen energiezuinig te ventileren.

Ventilatie in scholen

Zo zijn de Energy Plus-units ideaal om toe te passen in scholen die niet voorzien zijn van een goed ventilatiesysteem. Door het toestel in te werken in een verlaagd plafond in de gang kunnen drie tot vier klassen verlucht worden zonder aanpassingen in de klassen zelf. Een beperkt leidingsysteem en enkele wandroosters volstaan om de klassen te voorzien van verse lucht en het CO2-niveau op peil te houden.

Warmtewisselaar

De Energy Plus-units hebben een warmtewisselaar met een hoog rendement, bestaand uit aluminium platen met tegenstroomuitwisseling. Het thermisch rendement kan meer dan 90% bedragen door de overdracht van tegenstroomwarmte tussen twee luchtstromen met verschillende inlaattemperaturen. De warmtewisselaar heeft geen bewegende delen en garandeert daardoor een hoge betrouwbaarheid en veilige werking. Om de efficiëntie van de wisselaar te verhogen, zijn de plaatoppervlakken voorzien van speciale profielen.

Zomernachtventilatie

Verder zijn de Energy Plus-units uitgerust met een bypassklep die de warmtewisselaar omzeilt om vrije koeling of vrije verwarming mogelijk te maken. Als de binnentemperatuur hoger ligt dan de buitentemperatuur, kan je verse lucht van buiten gebruiken om vrij te koelen, zonder gebruik te maken van de warmteterugwinning. Of je gaat voor vrije verwarming en gebruikt verse lucht om te verwarmen tijdens bijvoorbeeld een seizoenswissel.

Bediening & accessoires

De wandbediening kan ingeschakeld worden in 4 snelheden. Ook kan je meerdere specifieke tijdschema’s instellen voor een automatische werking. Verder kan het signaal van een vocht- of CO2-sensor ontvangen worden en zijn koppelingen met Modbus- of KNX-toestellen mogelijk. Eveneens mogelijk: elektrische of hydraulische voor- of naverwarming, en koppeling met een koelbatterij.

Plafond- of vloerinstallatie

De Energy Plus-units van Vasco zijn beschikbaar in twee versies, vloer- of plafondmontage, met telkens vier debietvarianten: 720 m3/u, 1.150 m3/u, 1.700 m3/u en 2.600 m3/u. De units zijn uitgerust met vier bevestigingsbeugels aan de basis. Met verticale draadstangen of ophangkettingen kunnen de units aan het plafond bevestigd worden. Ook installatie in een verlaagd plafond of een ruimte met een beperkte hoogte is mogelijk. Anderzijds kan je de units, dankzij voeten aan de beugels, ook op de vloer plaatsen. Door aan de bout in de voeten te draaien, beweegt de hoek van de unit omhoog of omlaag en kan je horizontaal afstellen.

Vasco innoveert voor een gezond binnenklimaat

Skysafe, luchtreiniger met elektronische filter

Voldoende verluchten en ventileren is onmisbaar voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. En dat geldt zeker in de strijd tegen het coronavirus. Binnenlucht bevat immers tot 100 keer meer fijnstof dan de buitenlucht, waarbij fijnstofpartikels belangrijke geleiders zijn van het coronavirus. Met de luchtreiniger Skysafe zet Vasco andermaal innovatief in op een gezond binnenklimaat.

95% onzuiverheden uit de lucht

De geïntegreerde elektronische filter Crystall biedt een concrete oplossing voor een steeds actief gefilterde lucht én een constante kwaliteitscontrole. Maar liefst 95% van alle onzuiverheden in de lucht – denk aan micro-organismes zoals bacteriën, virussen, schimmels… – worden zo opgespoord, vastgehouden en verwijderd.

Vasco innoveert voor een gezond binnenklimaat

Ionisatieproces

De elektronische filter bestaat uit twee zones. In de eerste zone vindt er een ionisatieproces plaats waarbij stof- en andere deeltjes positief geladen worden. De tweede zone heeft een negatieve lading en trekt alle positief geladen deeltjes aan. Op die manier wordt de lucht gezuiverd van schadelijke stoffen, inclusief virusdeeltjes tot 0,1 micrometer. Daarbij gaat de elektrische filter energiezuinig tewerk met een verbruik dat 75% lager ligt dan bij een vergelijkbare mechanische filter.

Reinigbare filter

De elektronische platenfilter kan alleenstaand functioneren als luchtreiniger, met toepassing in zowel de residentiële als commerciële sector. De Crystall-filter is duurzaam, want het filtersegment kan na reiniging opnieuw gebruikt worden. Reinigen kan heel eenvoudig met leidingwater en schoonmaakmiddel, of eventueel zelfs in de vaatwasser.

Vasco innoveert voor een gezond binnenklimaat

Vrijhangend of ingebouwd

De Crystall-filter is geïntegreerd in Vasco Skysafe, die ofwel vrijhangend bevestigd kan worden aan het plafond of rechtstreeks ingebouwd kan worden in een (verlaagd) plafond. Met een eenvoudige wandbediening wordt de filter in- of uitgeschakeld.

KRC Genk

KRC Genk, al jarenlang vaste partner van Vasco, implementeerde als een van de eerste bedrijven Skysafe in zijn kantoorgebouwen.

Facility Manager Ben Nivelle:
“We hechten veel belang aan een gezonde werkomgeving en dat begint bij gezonde binnenlucht. Omdat er op onze dienst Boekhouding vier collega’s in een vrij beperkte ruimte samenwerken, hebben we daar de luchtreiniger geïnstalleerd. Skysafe filtert optimaal onzuiverheden uit de lucht en vormt zo een praktische en duurzame oplossing voor een gezond binnenklimaat.”


Vasco innoveert voor een gezond binnenklimaat

Ook interessant