Bedrijfsnieuws

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn 2021

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn 2021
Baksteenfabrikant Vandersanden lanceert vandaag zijn rapport Collectief Welzijn 2021. Met dit rapport wil Vandersanden op jaarlijkse basis zijn inspanningen en resultaten in kaart brengen op vlak van duurzaamheid over vier werkterreinen: het milieu, de (bouw)sector, de eigen medewerkers en de gemeenschap. De prestaties van het afgelopen jaar tonen nog maar eens aan dat Vandersanden op de goede weg is naar CO2-neutraliteit in 2050.

De afgelopen jaren heeft Vandersanden al enorme stappen gezet op het vlak van duurzaamheid, en ook in 2021 bleef de tijd niet stilstaan. Vandersanden geeft in zijn nieuwe rapport een overzicht van ambities en concrete verwezenlijkingen van het afgelopen jaar. Vandersanden kon in 2021 onder meer uitpakken met het eerste Great Place to Work-certificaat in vier landen, en ECO-verpakkingen met minstens 30% gerecycleerd materiaal en 80% minder inkt, goed voor jaarlijks 400 000 kg minder CO2. Daarnaast ondernam Vandersanden ook verdere stappen voor de ontwikkeling van CO2-neutrale bakstenen, werd de competentieontwikkeling van zijn medewerkers verbreed, en opende de baksteenfabrikant een nieuwe showroom in Noord-Frankrijk en in Tolkamer (NL). Als echte gemeenschapsbouwer investeerde Vandersanden in 2021 bovendien ook vijfhonderdduizend euro in goede doelen in het binnen- en buitenland.

“Collectief Welzijn is absoluut geen window dressing”

Voor Vandersanden is het de tweede keer dat het een rapport Collectief Welzijn publiceert, voor CEO Rudi Peeters is het de eerste keer dat hij het rapport mee lanceert. Voor hem was Collectief Welzijn van doorslaggevend belang om bij Vandersanden van start te gaan: “Ik heb in mijn eerste maanden bij Vandersanden gezien dat Collectief Welzijn absoluut geen window dressing is. Ik merkte meteen dat Collectief Welzijn echt in het DNA van het bedrijf zit. Het is overal in de organisatie aanwezig, op alle niveaus, bij alle medewerkers,” zegt Rudi Peeters, CEO van Vandersanden. “Vandersanden heeft de voorbije jaren enorme inspanningen geleverd om te vergroenen en te verduurzamen. Ik wil die aanpak doortrekken. Dat gaat van CO2-neutrale stenen bakken tot een volledig elektrisch wagenpark, tot de heftrucks toe.”

Ook dit jaar zet Vandersanden de verschillende aspecten van zijn ‘Collectief Welzijn’ in de kijker, en dit voor het milieu, in de sector, op het werk en voor de gemeenschap. Naast de ondernomen initiatieven en realisaties, gaat er ook speciale aandacht naar het verhaal van het ontstaan van Collectief Welzijn, en hoe het begrip zelf en ook de operations geëvolueerd zijn van een ingebakken overtuiging tot een strategische prioriteit. Daarnaast is er ook een apart hoofdstuk gewijd aan training & coaching op de werkvloer en focust het rapport extra op de samenwerking met partners op alle werkterreinen van Collectief Welzijn. Zo beslaat een dubbelinterview met NGO Cunina en Vandersanden enkele bladzijden van het rapport.

Eddy Deconinck, directeur Collectief Welzijn bij Vandersanden: “Het is dankzij het engagement van al onze 800 collega’s en partners dat Vandersanden zich voorloper in Collectief Welzijn en duurzaamheid kan en mag noemen. Het gedeelde geloof in klimaatverbetering en energie-efficiëntie motiveert ons om de lat steeds hoger te leggen in onze sector en uiteraard de gemeenschap waar we deel van uitmaken. Dankzij die brede blik is Vandersanden vandaag toonaangevend in Collectief Welzijn.”

Het volledige duurzaamheidsrapport en meer informatie over Collectief Welzijn bij Vandersanden vindt u hier.

Ook interessant


Build for Life