Algemeen

Vanaf 1 september zijn er zes extra bouwberoepen voor niet-EU arbeidskrachten

Vanaf 1 september zijn er zes extra bouwberoepen voor niet-EU arbeidskrachten
Vanaf 1 september geldt een nieuwe lijst met middengeschoolde knelpuntberoepen voor migratie van niet-EU arbeidskrachten. Embuild Vlaanderen is tevreden dat de nieuwe lijst zes extra bouwberoepen telt. Zo stijgt het aantal bouw- en installatieberoepen van 9 naar 15. Daardoor maakt de sector nu de helft uit van de 29 beroepen op deze lijst met acute knelpuntberoepen waarvoor buitenlandse arbeidskrachten (niet-EU) kunnen worden aangeworven op de eigen loonlijst via een toelating tot arbeid. Deze lijst wordt tweejaarlijks geüpdatet. Wel stelt de bouwfederatie vragen bij het feit dat diezelfde lijst in Wallonië een stuk langer is met maar liefst 75 beroepen waaronder een stuk meer bouwberoepen.

In Vlaanderen bevat de huidige lijst al de bouwberoepen bouwplaatsmachinist, torenkraanbestuurder en rigger-monteerder (die monteert, demonteert, vervangt en verplaatst allerhande metalen constructies) en een zestal installatieberoepen. Vanaf 1 september wordt de lijst uitgebreid met volgende bouw- en installatieberoepen: boor- en heimachinist, koeltechnicus, bekister-ijzervlechter, metselaar, vloerder tegelzetter/plaatser van muur-en vloerbekledingen en calculator bouw.

Voor de andere sectoren werden de functies autobuschauffeur, autocarchauffeur, industrieel plaatbewerker en kwaliteitscontroleur mechanische en metalen constructies toegevoegd. Aanvragen voor deze nieuwe toegevoegde functies kunnen vanaf 1/09 goedgekeurd worden. Daarnaast worden nu de functies chef-kok, installateur datacommunicatienetwerken en rigger-monteerder van de lijst geschrapt en hiervoor kunnen vanaf 1/09 geen nieuwe aanvragen meer worden ingediend, tenzij via de categorie ‘Overige’.

Hoewel Embuild Vlaanderen positief staat tegenover de beslissing van de Vlaamse overheid had de bouwfederatie erop aangedrongen om meer knelpuntberoepen op te nemen in de lijst. Zo blijft de geschrapte functie ‘rigger-monteerder’ nog steeds een knelpuntberoep. Daarnaast zijn er grote tekorten voor functies zoals binnen- en buitenschrijnwerker, dakwerker, natuursteenbewerker, wegenwerker, schilder enz. Op de VDAB-knelpuntenlijst steeg het aantal bouwknelpuntberoepen van 46 naar 66 op één jaar tijd met drie bouwberoepen in de top 10.1 Daarom valt het te betreuren dat de Vlaamse regering het advies van Embuild Vlaanderen niet volledig volgde.

Daarnaast wijst Embuild Vlaanderen op het feit dat de Waalse lijst een 75-tal beroepen telt tegenover 29 in Vlaanderen. Zo vermeldt de lijst de bouwberoepen wegenwerker, schrijnwerker, stukadoor, isolator en dakdekker en glaszetter, alsook werfleider en bouwkundig tekenaar, die omwille van hun hooggeschoold karakter geweerd zijn in de Vlaamse lijst.

“Embuild Vlaanderen vraagt om bij de volgende update de lijst voldoende toekomstgericht op te stellen. Want de komende jaren wordt de bouwsector geconfronteerd met een pensioneringsgolf en tegelijkertijd kiezen jongeren minder voor het bouwonderwijs. Daardoor dient de bouwsector alle instroomkanalen in te zetten. Om de Vlaamse beleidsdoelstellingen rond energierenovatie en -transitie de komende jaren te realiseren, zoeken we immers heel wat nieuwe profielen zoals technici hernieuwbare energie en asbestverwijderaars”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Ook interessant


Build for Life