Algemeen

Laaggeschoolde nieuwkomers toeleiden naar knelpuntberoepen zorgt voor extra instroom

Laaggeschoolde nieuwkomers toeleiden naar knelpuntberoepen zorgt voor extra instroom
Foto: PXL Hogeschool
“De bouw is altijd op zoek naar goede medewerkers. Het voorbije jaar waren er ruim 23.000 vacatures in de bouw. Zo’n derde van de vacatures blijft open staan. We kunnen alleen maar toejuichen dat laaggeschoolde nieuwkomers mogelijks voor een extra instroom zorgen”, zegt Bouwunie.

De bouworganisatie reageert hiermee op het voorstel om laaggeschoolde nieuwkomers te verplichten een opleiding te volgen die leidt naar een knelpuntberoep. Heel wat bouwjobs staan in de lijst van knelpuntberoepen. Het spreekt voor zich dat de nieuwkomers voldoende opleiding moeten krijgen met aandacht voor veiligheid en eventueel ook de taal. De sinds kort verplichte veiligheidsopleiding, die ook deze nieuwkomers zouden moeten volgen, komt hier alvast aan tegemoet.

Het blijf jammer dat de bouw moet krabben naar personeel. De bouw is en blijft een aantrekkelijke sector. Je krijgt werkzekerheid, extralegale voordelen en opleidingsmogelijkheden. “De bouw is een prachtige sector waarbij je meteen resultaat ziet van je werk. Het is spijtig dat veel jongeren én vaak ook hun ouders ‘een stiel’ als minderwaardig beschouwen. Zonder stielmannen uit de bouw hadden wij geen dak boven ons hoofd”, besluit Bouwunie.

Ook interessant


Build for Life