Van zeventiende-eeuws wevershuis tot hedendaags stadshuis

  NL   14 oktober 2021 Bron: Benthem Crouwel Architects
Van zeventiende-eeuws wevershuis tot hedendaags stadshuis
Fotograaf: Jannes Linders
Woonhuis Vijzelgracht is een rijksmonument dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Het is een van de circa tachtig wevershuizen die bewaard is gebleven. Tijdens de restauratie en renovatie is de oorspronkelijke hoofdopzet behouden en zoveel mogelijk origineel materiaal weer zichtbaar gemaakt. Latere uitbouwen zijn verwijderd, en deels vernieuwd teruggebouwd binnen hetzelfde volume.

Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects
Fotograaf: Jannes Linders

Ambachtelijk en innovatief

Na het vertrek van de wevers is het huis op veel verschillende manieren bewoond en gebruikt. Hieraan kwam een abrupt einde door de verzakking in 2008. De gemeente Amsterdam verklaarde het pand onbewoonbaar en voorzag het in 2015 van een nieuwe fundering.
Benthem Crouwel heeft het huis met zijn rijke geschiedenis getransformeerd tot een hedendaagse gezinswoning. Bij de hoogwaardige renovatie is gebruik gemaakt van zeer uiteenlopende technieken en materialen, zowel ambachtelijk als innovatief. Het huis is met een aantal aanpassingen weer volledig toegerust voor de toekomst, daarnaast zijn ook veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven.

De aangebouwde twintigste-eeuwse opslagruimte aan de achterzijde heeft weer plaats gemaakt voor een tuin. De nieuw toegevoegde, drie verdiepingen hoge glazen serre, die de niet waardevolle uitbouw van 1870 vervangt, versterkt het contact met deze nieuwe tuin.

Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects
Fotograaf: Jannes Linders

Eenheid in verscheidenheid

In de huidige indeling en overgebleven ‘sporen’ is het oorspronkelijke gebruik van het huis af te lezen. De zonnige, fraaie in grootte variërende kamers hebben ieder hun eigen sfeer.
De oude hoofdstructuur is weer zichtbaar en de nog in tact gebleven oorspronkelijke elementen hebben een passende plek gekregen in het nieuwe interieur.
Het toegepaste kleurpalet is gebruikt als verbinding en versterking van de verschillende materialen en ruimtes. Het palet van uiteenlopende kleuren verloopt van donker op de beneden verdieping naar licht op de zolderverdieping.
De nieuwe zorgvuldige detaillering in combinatie met de oorspronkelijke zeventiende -eeuwse elementen geeft dit huis zijn bijzondere karakter.

Benthem Crouwel Architects
Fotograaf: Jannes Linders

ARCHITECT
Benthem Crouwel Architects

OPDRACHTGEVER
Particulier

LOCATIE
Vijzelgracht, Amsterdam

VLOEROPPERVLAK
235 m²
Tuin 40 m²

START DESIGN
2017

START CONSTRUCTIE
2018

OPENING
2021

PROJECT TEAM
Mels Crouwel, Jeroen Jonk

AANNEMER
Van den Brandhof Interieurbouw

Benthem Crouwel Architects
Fotograaf: Jannes Linders


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo