Benthem Crouwel Architects wint competitie voor appartementencomplex in Praag

25 juni 2019 Bron: Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects wint competitie voor appartementencomplex in Praag
Foto: © Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects werd door de jury unaniem gekozen als winnaar van de competitie voor een nieuw appartementencomplex in Praag. Het plan werd samen met het lokale bureau RA15 gepresenteerd in een prijsvraag georganiseerd door Penta Real Estate. 160 internationale kandidaten schreven zich in, waarvan 44 bureaus in de finale kwamen. Vijf bureaus streden in de laatste ronde. De jury was vooral onder de indruk van het voorstel van Benthem Crouwel Architects om een groot, publiek toegankelijk park in het plan op te nemen.

“Een publiek park is het natuurlijke en open hart van Residence Nádraží Žižkov”


Een groen hart

Het nieuwe appartementencomplex, Residence Nádraží Žižkov, komt in het gelijknamige Praagse district. De plot voor het project ligt op een bijzondere locatie, tussen een voormalig station voor goederentreinen (waar in de toekomst een groene zone gerealiseerd wordt) en een meer stedelijk en bedrijvig gebied. In het ontwerp voor het appartementencomplex zijn functionaliteit, menselijke schaal en contact met de natuur perfect met elkaar in balans. Door de appartementengebouwen strak aan de randen van de plot te plaatsen ontstaat er in het midden een grote open ruimte. Deze ruimte wordt ingevuld als een centraal, publiek park waarmee de natuur letterlijk de architectuur en de levens van de bewoners wordt binnen gehaald.

Twee golvend vormgegeven woongebouwen die samen 450 woningen huisvesten omarmen het centrale park. Het park is vrij toegankelijk voor zowel de bewoners van Residence Nádraží Žižkov als de buurtbewoners in de aangrenzende wijken, en functioneert als een openbare ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ontspannen, en genieten van de rust en natuur. Er wordt een gebied gecreëerd met een grote biodiversiteit, een thuis voor lokale flora en fauna, vrij van gemotoriseerd verkeer – een bijzonder waardevolle aanwinst voor de buurt.

Benthem Crouwel Architects wint internationale competitie voor een nieuw appartementencomplex in Praag
Foto: © Benthem Crouwel Architects

“Een duidelijk gevoel van identiteit, zowel voor het individu als voor de gemeenschap”


Eenheid in verscheidenheid

Het appartementencomplex bestaat uit modulaire units die op verschillende manieren zijn gestapeld en ten opzichte van elkaar verschuiven. Dit zorgt voor een visueel spannend gevellandschap, maar ook voor een optimaal gebruik van daglicht en prachtig uitzicht vanuit alle woningen. Hoewel het complex uit een groot aantal appartementen bestaat heeft het geen anonieme of massieve uitstraling: de gebouwen zijn toegankelijk en vriendelijk, met elk appartement als duidelijk herkenbare, individuele unit in het geheel.

Het modulaire systeem en het repeterende patroon brengen de schaal van de grote gebouwen terug tot een persoonlijk niveau en geven een dynamisch beeld. De westelijke gevel staat als indrukwekkend stedelijk landmark in het gebied, aan de noordzijde zijn het juist kleine winkels en sociale bedrijvigheid die de sfeer bepalen. Een diversiteit die de gebouwen vele gezichten geeft, terwijl het complex zich door de regelmatige patronen toch als eenheid presenteert.

Benthem Crouwel Architects wint internationale competitie voor een nieuw appartementencomplex in Praag
Foto: © Benthem Crouwel Architects

Een modulair gebouw

Het ongecompliceerde ontwerp met modules als flexibele bouwstenen maakt een grote variatie aan appartementen mogelijk. Dit past bij de wens van de opdrachtgever om woningen te realiseren voor een breed spectrum aan potentiele bewoners. Residence Nádraží Žižkov biedt deze bewoners het beste van stad en natuur: hoogwaardige, functionele appartementen vlakbij alle stedelijke voorzieningen; privacy binnen een gemeenschap met grote sociale cohesie; en een weelderig, uitnodigend park voor de deur.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo