Benthem Crouwel Architects ontwerpt gebouw voor Universiteit van Amsterdam

  NL   2 november 2018 Bron: Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects ontwerpt gebouw voor Universiteit van Amsterdam
© Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects wint de Europese aanbestedingsprocedure voor een nieuw faculteitsgebouw voor de snel groeiende Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA. Op Amsterdam Science Park komt een multifunctioneel gebouw van ca. 14.000 m2 waar het Instituut voor Informatica, het Institute for Logic, Language and Computation, en het Innovation Center for Artificial Intelligence gehuisvest zullen worden.

Het gebouw ASP 942 ligt op bouwveld 12, naast de huidige FNWI faculteit. Het heeft in de visie die Benthem Crouwel Architects samen met Bouwadviesbureau Strackee ontwikkelde de voorlopige naam LAB 942 gekregen, een naam die past bij een levendig lab voor onderzoek, vernieuwing en co-creatie - midden op de campus en midden in de maatschappij. In een intensieve samenwerking met opdrachtgever, gebruikers en adviseurs zal de visie verder uitgewerkt worden.

Benthem Crouwel Architects presenteerde een duurzame, circulaire, slimme en flexibele visie die de studenten, wetenschappers en staf van de FNWI een optimale werk- en leeromgeving gaat bieden. De gunningscommissie was unaniem in haar oordeel om de combinatie van Benthem Crouwel Architects en bouwadviesbureau Strackee opdracht te gunnen voor het integraal ontwerp. Bouwfysisch adviseur DGMR en installatieadviseur Deerns zijn aan het ontwerpteam toegevoegd.

Een circulair en flexibel gebouw

Het is de ambitie om van LAB 942 een energieneutraal gebouw te maken; een optimaal duurzaam pand dankzij een minimaal gebruik van grondstoffen en het zoveel mogelijk voorkomen van vervuiling. Het gebouw is opgezet als een modulair framework met een circulaire hoofdconstructie van gerecycled en recyclebaar materiaal. Deze demontabele constructie maakt het gebouw flexibel in het dagelijks gebruik maar ook toekomstbestendig en eenvoudig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen en samenwerkingen. Veel groen binnen in het gebouw, natural wayfinding en natuurlijke ventilatie maken het gebouw, behalve zeer duurzaam, ook een gezonde faculteit met een aangenaam binnenklimaat voor alle gebruikers.

Benthem Crouwel Architects ontwerpt multifunctioneel gebouw voor de Universiteit van Amsterdam
© Benthem Crouwel Architects

Een open gebouw

Voor de FNWI, en met name voor de toekomstige gebruikers van LAB 942, wordt samenwerking met het bedrijfsleven steeds belangrijker. Dit vraagt om een gebouw dat zich opent naar de maatschappij en de omgeving, en de creativiteit en grensverleggende ontwikkelingen op het gebied van Informatica en Kunstmatige Intelligentie duidelijk naar buiten toe zichtbaar maakt. Het gebouw oogt transparant en toegankelijk door de modulaire gridstructuur die heel divers wordt opgevuld met hout, glas, staal en 3D geprinte structuren. LAB 942 ligt centraal op de campus en is makkelijk bereikbaar vanaf de huidige FNWI faculteit. In de transparante plint zijn straks de Visualisatie-, Robo- en Game-labs voor iedereen te zien.

Binnen loopt een hoog en licht atrium als een diagonaal door het hele gebouw en zorgen speelse vides, verbindende loopbruggen en gevarieerde werklandschappen voor een structuur die helder en overzichtelijk is maar ook dynamisch en inspirerend. Een onderverdeling in drie duidelijk herkenbare zones (van concentratieplekken tot ruimtes waar ontmoeting en ontdekking centraal staan) maken een optimale kruisbestuiving mogelijk tussen de verschillende disciplines.

Een gezamenlijk ontwerpproces

Voor het definitieve ontwerp van LAB 942 gaat Benthem Crouwel Architects intensief samenwerken met alle betrokkenen: van student tot opdrachtgever, van ondersteunende staf tot adviseurs. In workshops en gesprekken zullen alle wensen goed in kaart gebracht worden. Daarnaast bieden de expertise en kennis die binnen de FNWI aanwezig zijn een unieke kans om samen van dit gebouw een echt slim universiteitsgebouw te maken; een baanbrekend gebouw dat via Smart Technology letterlijk communiceert met de gebruikers, en dat de werkzaamheden en bevindingen van de onderzoeksinstituten niet alleen faciliteert, maar ook gebruikt en representeert.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo