Algemeen

Van stedelijke vernieuwing naar stedelijke ontwikkeling

Wat hebben een nieuw ontwikkeld kerkgebouw in Eastend Londen, het opknappen van een vervallen wijk in Westend Newcastle, de herstructurering van het bedrijventerrein Spaanse Polder in Rotterdam, de revitalisering van het centrumgebied in Saarbrücken en het regionaal verstedelijkingsproject Stedenbaan in Zuid-Holland met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet veel, maar deze stedelijke ontwikkelingsprojecten vallen alle onder de paraplu van het pan-Europese project ReUrbA² (Restructuring Urbanised Areas).

ReUrbA2 sluit af op 16 november in Madurodam (Den Haag)
Op 16 november wordt het laatste jaar van het ReUrbA2-project afgesloten met een congres: "van stedelijke vernieuwing naar stedelijke ontwikkeling". Nu het project wordt afgerond, wil ReUrbA2 op een rij zetten wat vier jaar intensieve samenwerking heeft opgeleverd. De resultaten van de nieuwe methode voor stedelijke ontwikkeling worden gepresenteerd aan de hand van vier strategieën. Maar er gebeurt meer op dit congres. Een bijzonder moment op dit congres is de presentatie van het "Statement for Strong Cities", dat door ReUrbA2 is opgesteld. Het statement zal worden aangeboden aan de bestuurders van de ReUrbA2-projecten.

Vier Europese steden en de provincie Zuid-Holland hebben sinds 2002 intensief samengewerkt aan een nieuwe methode voor stedelijke vernieuwing. Dat gebeurde samen met een keur aan ervaringsdeskundigen en theoretici. Het project werd gesubsidieerd door de EU. Op 16 november worden de resultaten gepresenteerd tijdens een inspirerende slotbijeenkomst in Madurodam.

ReUrbA2 is het samenwerkingsverband van de provincie Zuid-Holland, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, English Heritage (Londen), Newcastle City Council en GIU (Saarbrücken). Het doel van ReUrbA2 was te komen tot het definiëren en uitwerken van gemeenschappelijke strategieën voor stedelijke vernieuwing, het testen in de partnerprojecten en het opstellen van aanbevelingen voor Europees beleid op basis van deze gemeenschappelijke strategieën. Vanuit de praktijk hebben zij stukje bij beetje gewerkt aan een methode die het beste van de praktijkervaringen koppelt aan het beste van de theorie: een manier van denken, van kijken en van luisteren.
De methode is gebaseerd op vier strategieën:
1. Leefstijlen (strategisch maatwerk voor welgekozen doelgroepen)
2. Governance (vraaggestuurde procesbeheersing)
3. Creatieve transformatie (slim gebruik van de bestaande fysieke omgeving)
4. Waarde georiënteerd plannen (meerwaarde die ontstaat na investeringen inzetten als investering).

Statement
Op de slotbijeenkomst wordt bovendien het Statement for Strong Cities gepresenteerd. Dit Statement roept politici, professionals, investeerders en bewoners op om te blijven investeren in stedelijk gebied. Dit Statement geeft de huidige en toekomstige problemen van de (Europese) steden weer, brengt de kansen die de komende jaren benut kunnen worden in beeld en biedt mogelijke oplossingen en strategieën om de problemen weg te nemen en kansen te grijpen. Het Statement gaat verder dan alleen het fysieke standpunt maar richt zich ook op de sociale, culturele en economische punten.
Het Statement is opgesteld met medewerking van verschillende prominente deskundigen, zoals Alexander Rinnooy Kan (kroonlid en voorzitter van de SER) en publiciste Tracy Metz.

Build for Life