Duurzaam Bouwen

Van Schijndelhuis in Utrecht verduurzaamd

Het Van Schijndelhuis in Utrecht is verduurzaamd. Stichting RoofUpdate plaatste op het dak van het jongste monument van Utrecht een zonnecollector, pv-cellen en een aantal stroken sedum.

Het gebouw is gerealiseerd tussen hoger gelegen woningen en kantoorpanden die met balkons en terrassen uitkijken op het monument. In de zomerperiode schiet dankzij de zwarte daken van de gebouwen en de windluwte de temperatuur tussen de panden omhoog.

Om deze warmte te verminderen heeft het Van Schijndelhuis een sedumdak gekregen dat onder andere ook voor een betere isolatie van het gebouw en de opvang van fijnstof uit de omgeving zorgt. De zonnecollector en de pv-cellen dragen bij aan de vermindering van de energiekosten van het monument.

In 2009 werd ook al een monument verbouwd tot een duurzamer gebouw. De gelegenheidscombinatie Zecc Architecten en OPAi ontwierp een plan voor een monumentaal pand in Driebergen. Hier werden zonnepanelen op het dak geplaatst en een vloerverwarming en warmtepomp geïnstalleerd.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl