Vaatwasser kan scheuren in het keukenblad veroorzaken

12 september 2016 Bron: Voorlichtingsburo Wonen
Vaatwasser kan scheuren in het keukenblad veroorzaken
Afwassen met de hand is in de meeste huishoudens verleden tijd. De vaatwasser heeft zijn intrede gedaan in vele woningen. Het gemak van een apparaat dat de vaat voor je doet, heeft ook een keerzijde. De hete waterdamp (warmte en vocht) die uit de vaatwasser ontsnapt bij het vroegtijdig en niet volledig openzetten van de vaatwasser kan scheuren in het keukenblad†veroorzaken. De waterdamp uit de vaatwasser wordt tegen de onderzijde van het aanrechtblad geblazen. Deze vochtstroom heeft een temperatuur van tussen de 50 en 75 graden, afhankelijk van type vaatwasser en gebruikte wasprogramma.

Doordat de bladen een omgevingstemperatuur hebben, zal bij herhaaldelijk opwarmen en afkoelen op een specifieke plek, het blad de neiging hebben om te gaan krimpen en uitzetten waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Dit geldt voor alle materialen aanrechtbladen.

Schimmelvorming

Naast het veroorzaken van scheuren door het te vroeg openzetten (op een kier) van de vaatwasser, kan het vocht dat vrij komt ook een bron zijn voor schimmelvorming aan de onderzijde van het blad. Niet erg hygiŽnisch dus.

Vaatwasserstrip om beschadiging te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral in het geval van keukenbladen, want een breuk of scheur is vaak onherstelbaar. Daarom hieronder een paar tips om beschadigingen te voorkomen:
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo