Verbouwen

Vaartkapoen krijgt anderhalf miljoen euro voor vernieuwde concertzaal

Vaartkapoen krijgt anderhalf miljoen euro voor vernieuwde concertzaal
De concertzaal Vaartkapoen maakt al sinds de jaren ‘80 deel uit van het Brusselse DNA. Bands als Fugees, Queens of The Stone Age en Rage Against The Machine passeerden er voor hun grote doorbraak. Al vanaf hun ontstaan doet hun gewaagde programmatie stof opwaaien in Molenbeek, Brussel en België, en geven ze kansen aan jong talent. Hun concertzaal, die niet langer voldoet aan de huidige geluidsnormen, is echter aan grondige renovatie toe. Daarom investeert de Vlaamse Gemeenschapscommissie bijkomend 1,5 miljoen euro om de toekomst van dit talentenplatform te verzekeren.

“De Vaartkapoen hoort bij Brussel en het wordt tijd dat we deze plek terug alle kansen geven. VK Concerts bouwt al jaren aan een sterke en innoverende muziekwerking. Het is één van de vele belangrijke plekken in Brussel die onze hoofdstad een smoel bezorgt waar ze tot ver in het buitenland jaloers op zijn. Door de concertzaal te vernieuwen, kunnen artiesten in optimale omstandigheden hun werk tonen en staat er een infrastructuur die aangepast is aan de toekomst,” aldus Pascal Smet, collegelid voor Gemeenschapscentra, Cultuur, Jeugd en Sport.


“Veel Nederlandstalige Brusselaars kennen de Vaartkapoen als één van de belangrijkste culturele centra van onze stad. Ik ben dan ook verheugd dat we via onze EFRO-middelen kunnen bijdragen aan het vernieuwde gemeenschapscentrum met een concertzaal die voldoet aan de huidige geluidsnormen en de creatie van een publieke tuin die toegankelijk is voor de buurtbewoners. De opgeknapte concertzaal zal nieuw leven blazen in de keet en in de wijk. Met de heropening die voorzien is in 2023 zal deze plek helemaal openbloeien tot een centrum voor de buurt en cultuur- en muziekliefhebbers.”


“De Vaartkapoen in hartje Molenbeek krijgt een eigentijds, energiezuinig, integraal toegankelijk gebouw ten dienste van de buurt en haar bewoners. Er komt een nieuwe groene ruimte, broodnodig in een dichtbebouwde stadswijk. Zo creëren we een aangename ontmoetingsplaats in de stad voor jong en oud. Met de nieuwe infrastructuur voor De Vaartkapoen draagt de VGC bovendien bij aan de stadsontwikkeling in de kanaalzone,” stelt collegevoorzitter Elke Van den Brandt.


Vaartkapoen krijgt anderhalf miljoen euro voor vernieuwde concertzaal

Een muziekclub met een missie

De Vaartkapoen blinkt al lang uit in haar diverse en bovenlokale programmatie, maar beschikt niet over een concertzaal die voldoet aan de huidige geluidsnormen. De werf waarbij een groene doorsteek, een ruim café, een artist in residence ruimte en een polyvalente hangar worden gerealiseerd is momenteel aan de gang. Hiervoor werd eerder ruim 7 miljoen euro vrijgemaakt door de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via EFRO-middelen. Het College van de VGC verleent daar nu bovenop bijkomende middelen aan de concertzaal, goed voor ruim 1,5 miljoen euro.

Radicaal vrouwelijk

De VK is officieel onderdeel van het Vlaamse Clubcircuit. Zo willen ze in het kader van het internationale “Key Change Pledge” akkoord minstens 50% vrouwelijke artiesten en producers op het podium, betrekt programmator Rrita Jashari lokale en buitenlandse global sounds, interculturele pop en jazz, en zorgt VK voor samenwerkingsverbanden die hen kunnen versterken in hun missie.

Zo gaat de organisatie samenwerkingen aan met Listen!-festival, Werkplaats Walter, Needcompany, Francofaune, Balkan Trafik, Kultura Live en Reggae Geel en Ancienne Belgique. Bovendien geeft VK met trajecten als ‘Circuit’ en ‘Charmilla Chaud’ kansen aan jong talent. Jonge muzikanten kunnen er na technische en financiële begeleiding een publiek voor zich winnen op het podium van de VK

Vaartkapoen krijgt anderhalf miljoen euro voor vernieuwde concertzaal

Opening in 2023

In de zomer van 2023 zal de Vaartkapoen na jaren van verbouwingen opnieuw zijn deuren openen in de Molenbeekse Schoolstraat. De architecturale ingrepen in het gebouw zullen van de Vaartkapoen een echt muziekcentrum maken, met een publiek toegankelijk groenplein, polyvalente ruimtes, repetitieruimtes, een overdekte hangar en een horecafunctie.

Maar bovenal zal de concertzaal van de VK herrijzen als een volmaakt uitgeruste club met een capaciteit van 500 bezoekers. Het ideale tussenformaat dus tussen de kleine concertzalen en de grote poptempels van het land en de stad. De nieuwe infrastructuur zal van de Vaartkapoen opnieuw één van dé hotspots voor muziek maken in Brussel, Vlaanderen en Europa.

Ook interessant