Duurzaam Bouwen

VMM bouwt besturingsgebouw volgens passief-huis principe

Niet alleen bij particulieren groeit het energiebewustzijn. Vanuit zijn voorbeeldfunctie realiseert de overheid almaar meer energievriendelijke gebouwen. Recent nam de Vlaamse Milieumaatschappij een nieuw besturingsgebouw voor het Dijle- en Zennebekken in gebruik. Het complex werd volgens de passiefhuis-standaard gebouwd en is zo een toonbeeld van energie- en milieuvriendelijk bouwen.

In het centrale besturingsgebouw worden alle data van het Dijle- en Zennebekken (peilen, debieten, klepstanden, sluizen,…) gecentraliseerd en beheerd. Het gebouw herbergt daartoe functies als kantoren, een controlekamer, vergaderruimtes, serverlokalen en een garage met werkplaats. Vanuit de passiefhuis-principes werden al deze functies in een compact, rechthoekig volume ondergebracht.
Naast de compactheid besteedden de ontwerpers doorgedreven aandacht aan de isolatie. Het gebouw heeft een totale K-waarde van ± 15. Voor de wanden werd teruggegrepen naar een houtstructuur opgevuld met een 28 cm dikke laag glaswol aangevuld met een 14 cm dikke Silka-blok. Dit resulteert in een U-waarde van 0,13 W/m2K voor de wanden.
Aan de buitenzijde werd de structuur bekleed met thermisch behandeld hout. Dankzij deze behandeling krijgt het hout een verduurzaming zonder daarbij milieubelastende producten te moeten gebruiken.

Milieuvriendelijk materiaal

Het gebruik van Silka heeft een bijkomend voordeel. Het geeft de wanden ook een duurzamer karakter. De ontwerpers zochten voor de wanden naar de bouwsteen met de beste Nibe-milieuclassificatie (zie kaderstuk). Dit is kalkzandsteen (Silka). De combinatie van een isolerende houtstructuur met een gelijmde dragende kalkzandsteen wordt in Duitsland overigens frequenter toegepast in passiefgebouwen. In dit gebouw werd deze werkwijze voor het eerst concreet toegepast in België. Het gebruik van Silka – samen met de welfsels – biedt het gebouw ook de nodige inertie. Hierdoor verbetert het thermisch comfort aanzienlijk. De ontwerpers zochten voor de wanden naar de bouwsteen met de beste Nibe-milieuclassificatie. Dit is Silkakalkzandsteen.

Nibe-milieuclassificatie

De Nibe-milieuclassificatie is een ranglijst opgesteld door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (www.nibe.org). De lijst schikt producten op basis van hun milieubelasting, levensduur,… Hierbij wordt rekening gehouden met de volledige levenscyclus van het product, van ontginning tot recyclage.
De twee bouwblokken in het gamma van Xella: Silka (kalkzandsteen) en Ytong (cellenbeton) zijn de best scorende steenachtige materialen in de Nibe-lijst. Dit valt te verklaren doordat er voor de productie weinig of geen vervuilende grondstoffen worden gebruikt, de blokken op lage temperatuur worden verhard (autoclaven) en de materialen volledig recycleerbaar zijn.

Gecombineerde wandopbouw als isolerend wapen

Voor dit besturingsgebouw kozen de ontwerpers voor een houtstructuur in combinatie met Silka-kalkzandsteen, omwille van de openbare rol en de aanwezigheid van de technische functies. (Door de hardheid van Silka is beschadiging van muren in de publieke ruimtes uitgesloten.) De totale wanddikte is ruim 52,6 cm dik, waarvan 28 cm is gereserveerd voor isolatie, aangevuld met een Silkalijmblok light. Deze combinatie biedt een U-waarde van 0,13 W/m2K.

Bouwheer: Vlaamse Milieumaatschappij
Architectuur: evr Architecten - Gent
Technieken: 3E - Brussel
Energiebehoefte: < 15 kwh/m2/J
Aannemer: Van hout - div. Batech - Geel