Binnenafwerking

Upstairs, downstairs

Een van de meest kwetsbare plekken in huis is de trap. De meeste huizen hebben er wel één of twee en soms nog meer. Trappen zijn er in verschillende soorten en maten: rechte trappen die boven en/of onder een kwartslag maken, wenteltrappen, open trappen en gesloten trappen van hout, beton of ijzer.

De meeste trappen bestaan uit 13 treden (nieuwbouwwoning ± 2.60 meter verdiepingshoogte). Het is belangrijk dat elke trede op dezelfde afmeting boven de andere zit (optrede) en dat is gemiddeld 20 cm. Stel dat deze optrede verschillend zou zijn, dan struikel je en kun je lelijk vallen.

Wanneer de maat afwijkt, is dat meestal bij de onderste en bovenste tree. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld opgehoogde vloeren, waardoor er zomaar 3 cm verschil in de optrede kan zitten. We hebben ook nog te maken met een aantrede, dit is het gedeelte waar je je voet op zet. Ook deze maat is gemiddeld 20 cm, maar kan afwijken doordat de trap een kwart slag moet draaien. De trappenmaker zorgt er altijd voor dat de aantrede op de looplijn wel steeds hetzelfde is. Een trap wordt tijdens zijn levensduur zwaar belast. We belopen maar een klein gedeelte van de trap en wel de looplijn. Dit is niet altijd het middelste gedeelte van de trap. Je kunt de looplijn op een ingewikkelde manier berekenen, maar daar zal ik jullie niet mee lastigvallen. Makkelijker is gewoon de trap oplopen en kijken waar je je voeten neerzet. Dat is de looplijn. Je zal zien dat je je voet op sommige treden niet exact in het midden zet, zeker op de treden waar de trap bijvoorbeeld een kwartslag maakt.

Het is onvermijdelijk dat een trap slijt, maar je kunt de levensduur van een trap aanzienlijk verlengen door hem goed te onderhouden. Geschilderde of gelakte trappen geef je om de vier jaar een nieuwe laag. Je kunt ook de looplijn voorzien van een traploper of treemaantjes (tapijt of metaal) of je kunt de hele trap laten bekleden. Gesloten trappen (voorzien van stootborden) kunnen na verloop van tijd ook gaan kraken en piepen. Dit kun je oplossen door de trap opnieuw onder spanning te zetten. Dat doe je met bijvoorbeeld een autokrik. Begin vanaf de onderste tree de tweede tree voorzichtig 1 à 2 mm op te krikken. Vanaf de achterzijde van de trap voorzie je de stootborden van een aantal nieuwe extra spijkers. Als je de krik nu verwijdert, staat de tree weer onder spanning. Dit proces herhaal je tot en met de laatste tree. In sommige gevallen kun je niet meer achter de trap komen. Je kan dan bijvoorbeeld talkpoeder spuiten op de plaatsen waar de treden in de trapbomen gaan (gedeelte wat tegen de muur vastzit). Gebruik geen olie want dat trekt vuil aan. Niet echt de beste oplossing maar het kan helpen.

Trap Vernieuwen
Soms zijn trappen zo oud of versleten dat opknappen heel veel werk wordt. De meeste mensen gaan dan gelijk denken aan een nieuwe trap. Een vrij kostbaar karwei met veel sloopwerk. Je zal maar net je muren in de sierpleister gezet hebben naar aanleiding van mijn workshop in Klussen & Wonen. En slopen geeft natuurlijk een hoop rotzooi en herrie in huis. Maar dat alles hoeft niet meer, jij kunt je trap een tweede leven geven. Zelfs het uiterlijk geven van een totaal nieuwe trap. Zonder breken, slopen, herrie en troep in huis en meestal binnen één dag. Nou...

Ook interessant