Nieuwbouw

Unieke, duurzame zorgcentra worden gebouwd met gipsblokken

MultiGips levert circa 3.500 m2 gipsblokken voor de bouw van Zorgpark Scharn in Maastricht. Het complex wordt met 4.000 m2 bvo een van de grootste multidisciplinaire gezondheidscentra van Nederland. Ook is dit de grootste van een reeks duurzame zorgcentra die ontwikkelaar VZG Project B.V. laat bouwen. Om de hoge duurzaamheidprestaties daarvan te garanderen, worden bijna alle scheidingswanden uit gipsblokken opgetrokken.

Zorgpark Scharn is een vernieuwend totaalconcept van de Verenigde Zorg Groep Nederland (VZG Project B.V.). Hier wordt hoogwaardige zorg aangeboden die, op basis van grondig marktonderzoek, nauw is afgestemd op de lokale vraag. En door te bouwen volgens het principe van toekomstbestendig bouwen is een gezonde exploitatie gegarandeerd, zegt Bjorn van Amersfoort, projectcoördinator bij ZIO Zorgvastgoed B.V., dat opdrachtgever en exploitant van het centrum is. Negen aanbieders van eerstelijns of anderhalvelijns zorg garanderen een efficiënte dienstverlening; alle ruimten zijn verhuurd. “In omvang en diversiteit aan disciplines wordt Zorgpark Scharn een van de grootste van Nederland en qua duurzaamheid presteren wij beter dan het Bouwbesluit.”

Gipsblokken zijn duurzamer

Uit oogpunt van duurzaamheid heeft bouwcombinatie DLBC (De Langen & van den Berg B.V./ Bouwbedrijf Leon Corstjens B.V.) gekozen voor een stalen draagconstructie met scheidingswanden van gipsblokken. “Dat maakt een eventuele, toekomstige herindeling, zonder wijziging van de constructie, eenvoudig”, zegt Robert Hanegraaf, adjunct-directeur zorg & welzijn bij De Langen & van den Berg. “Bovendien kunnen wij met de MultiGips gipsblokken de duurzaamheidscores van GPR Gebouw realiseren. Verder zijn de gipsblokken honderd procent recyclebaar.” Daarom verwacht hij ook in volgende zorgprojecten MultiGips gipsblokken toe te passen.

MultiGips levert circa 3.500 m2 gipsblokken voor de bouw van Zorgpark Scharn in Maastricht
MultiGips levert circa 3.500 m2 gipsblokken voor de bouw van Zorgpark Scharn in Maastricht.

Hoge geluidisolatie met gipsblokken

In zorgcentra gelden vaak extra eisen qua geluidwering. In Zorgpark Scharn is de variëteit aan wensen zo groot dat er vier verschillende wanden worden toegepast met een geluidisolatie van respectievelijk 32, 37, 42 en 47 dB. Om die waarden te realiseren verwerkt Boeve Afbouw B.V. verschillende typen gipsblokken van MultiGips (MG 100, Rmax en R50). Door bij alle blokken akoestische randstroken (AkustikPro 120-3 en AkustikBit 1000) toe te passen, worden de gewenste isolatiewaarden ruim behaald. De combinatie van slanke wanden (dikte 100 mm) met hoge geluidwering zorgt voor een maximaal netto vloeroppervlak en waardebehoud van het vastgoed. Alle MultiGips producten worden door Masterwall B.V. geleverd.

Sneller bouwproces

Bouwen met gipsblokken is efficiënt, want ze worden droog verlijmd en kennen geen lange droogtijden; pleisteren is niet nodig. “En omdat de gipsblokken niet vochtgevoelig zijn, hoeft het pand niet wind- en waterdicht te zijn en kunnen wij sneller met de afbouw beginnen om de bouwtijd van 28 weken te halen”, zegt Hanegraaf. De oplevering van Zorgpark Scharn staat gepland in het derde kwartaal van 2014.

Ook interessant