Algemeen

Uitvindingen onder hamer op Bouw Innovatie Veiling

Bouwbedrijven hebben belangstelling voor het toepassen van innovaties. Dat bleek gisteren op de eerste Bouw Innovatie Veiling in het Bouwhuis in Zoetermeer. Op 14 van de 25 ingediende innovaties werd geboden door bouwbedrijven, waaronder Volker Wessels, BAM, Ter Steege Bouw, Dura Vermeer, Ballast Nedam, BMU groep en van Hoogevest Bouw. Met de veiling werd een bedrag van 5.000 euro opgehaald voor Habitat voor Humanity, een wereldwijd werkende organisatie die huizen bouwt voor gezinnen in nood.

Innovatie in de praktijk
Op de Bouw Innovatie Veiling van Bouwend Nederland kon worden geboden op het exclusieve recht om met de uitvinder of octrooihouder te bezien of de innovatie in de praktijk kan worden toegepast, of verder kan worden ontwikkeld. Voor deze gesprekken wordt een tijdsduur van acht weken afgesproken. Komen bouwer en uitvinder binnen deze tijd tot een overeenkomst, dan kan men zaken doen.

Vindingen
Het meest werd geboden voor een akoestische techniek voor de detectie van objecten op of in de grond. Deze innovatie ging uiteindelijk voor 500 euro naar BAM Infra. Het Slim3Kozijn en Nodust, een fijn stof bestrijder gingen voor 200 respectievelijk 150 euro onder de hamer. Andere vindingen waren onder meer een energiezuinige airco, geïntegreerde windturbines voor gebouwen, piepbeton, een trekvaste verbinding voor betonnen persleidingen, Xiriton een steenachtig materiaal op basis van plantaardige vezels, Wood Stud, het duurzame alternatief voor Metal Stud, Drijvende Kavels voor wonen en werken op het water en een houten, botsveilige lantaarnpaal.

Aannemer Innovatie Prijs
Op de Bouw Innovatie Veiling werd ook de Aannemer Innovatie Prijs uitgereikt. Arnold Vanderlinden, directeur van het gelijknamige timmerbedrijf uit het Limburgse Born kwam als winnaar uit de bus met zijn Deurmaat, een vinding die het afhangen van deuren vergemakkelijkt.
Build for Life