Special Duurzaam Bouwen

Uitreiking 1e certificaat energiezuinige woning door Woningborg

  NL   30 mei 2012 Bron: VillaNova
Uitreiking 1e certificaat energiezuinige woning door Woningborg
Peter van Noord, directielid van Woningborg, heeft op donderdag 24 mei jl. tijdens het seminar ďEnergiezuinige WoningĒ in Zwolle het eerste certificaat Energiezuinige Woning uitgereikt aan de heer en mevrouw Tamminga. Met dit onlangs geÔntroduceerde certificaat garandeert Woningborg dat het bouwplan voldoet aan de eisen die gesteld worden aan het zeer energiezuinige passiefhuis bouwconcept. Het passiefhuis heeft als uitgangspunt de behoefte aan energie voor ruimteverwarming te minimaliseren en terug te brengen tot maximaal 15 Kwh per m2 woonoppervlak op jaarbasis. Dit staat gelijk aan ca. 1,5 m3 gas per m2 per jaar.

Woningborg toetst het bouwplan o.m. door middel van de zogenaamde PHPP berekening (berekeningsmethode die de energiebehoefte van de woning in de planfase nauwkeurig vaststelt) en controleert tijdens de afbouwfase de kierdichtheid en de isolatie.

Woningborg is een zelfstandig schadeverzekeringsbedrijf dat gespecialiseerd is in het waarborgen van woninggaranties. De koper/opdrachtgever heeft hierdoor de zekerheid dat als de bouwonderneming failliet gaat tijdens de bouwperiode, de woning wordt afgebouwd, zonder extra kosten. Ook is de bouwkundige kwaliteit van de woning in de meeste gevallen tot 6 jaar na oplevering gewaarborgd en in ernstige gevallen zelfs tot 10 jaar.


vlnr: Peter van Noord (Woningborg), Ernst Peter Tamminga (opdrachtgever) en Bert SchlŁter (Villa Nova Bouw)

De woning van de familie Tamminga zal binnenkort gebouwd worden in Zwolle. Het betreft een all-electric passiefhuis zonder aansluiting op het aardgasnet. De behoefte aan stroom wordt volledig gedekt door de opbrengst van 32 SchŁco zonnepanelen. Verder is de woning voorzien van een lucht-water warmtepomp met zonnecollectoren t.b.v. de warmwatervoorziening. In de kierdichte woning zal een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning met een rendement van ruim 90% worden ingebouwd. In de houtskeletbouw buitenwanden is maar liefst 38 cm. isolatie verwerkt (Rc = 9,38). De b.g.g. heeft een Rc van 8,06 en het platdak met 32 cm. isolatie heeft een Rc van 9,85.

De aannemer en bouwplanontwikkelaar is Villa Nova Bouw BV uit Rijssen dat zich heeft gespecialiseerd in de bouw van energiezuinige Passiefhuizen en energieneutrale woningen. De architect is Ir. Guido Nobbenhuis van O5b Architecten.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo