Verwarming & Sanitair

Uitgebreid gamma warmtepompen op Batibouw 2008

Vaillant, de Europese specialist in centrale verwarmings- en warmwatertoestellen, zal op Batibouw 2008 een breed gamma warmtepompen voorstellen. Het grote publiek kan eveneens kennismaken met de icoVIT, een condensatievloerketel op stookolie. Op Batibouw 2008 breidt Vaillant zijn gamma milieuvriendelijke en zuinige toestellen verder uit met de warmtepomp geoTHERM.

Hoe werkt een warmtepomp?

Er bestaat geen betere mogelijkheid om van warmte- en warmwatercomfort te genieten, dan door gebruik te maken van de zonne-energie, die in de aarde, het grondwater en in de lucht opgeslagen is.

Een warmtepomp benut deze warmte opgeslagen in de lucht, het grondwater of de aarde en brengt deze op voldoende hoge temperatuur om in te staan voor de verwarming en de sanitaire warmwaterproductie van woningen. Een warmtepomp functioneert met andere woorden zoals een omgekeerde koelkast. Terwijl de koelkast warmte onttrekt aan de binnenkant van de kast en ze afgeeft aan de ruimte waarin de koelkast staat, doet een warmtepomp net het omgekeerde. Het transport van de warmte gebeurt door middel van een speciale, milieuvriendelijke koelvloeistof die er, over een gesloten systeem van compressie, condensatie, expansie en verdamping, voor zorgt dat er tot 75 procent van de energiebehoefte uit de omgeving kan worden gehaald. Een warmtepomp verbruikt dus véél minder energie dan een klassiek verwarmingssysteem. Het toestel is ook bijzonder milieuvriendelijk. Er vindt immers geen verbranding plaats en dus komen er geen rookgassen vrij.

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energie. Ze haalt de warmte uit de lucht, de aarde of het grondwater. Daardoor is men niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen die vandaag beperkt voorradig zijn en waarvan de prijs gestaag stijgt. Warmtepompen zijn dus zeer milieuvriendelijk, vermits ze bijna enkel gebruik maken van hernieuwbare energie..

Warmtepompen zijn bovendien zeer zuinig: tot 75 % van de noodzakelijke energie is zonne-energie die in de aarde, het grondwater en de lucht is opgeslagen. De overige 25 % wordt geleverd door elektriciteit. Ook de overheid stimuleert deze vorm van zuinige en milieuvriendelijke verwarming door de toekenning van verschillende premies (van steden, gemeenten, provincies en netbeheerders) en een fiscaal voordeel bij installatie van een warmtepomp.

Een compleet gamma

Op Batibouw stelt Vaillant een volledig gamma warmtepompen voor, onder de naam geoTHERM. Alle types zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en vermogens.

Op het gebied van werking kan men de warmtepompen indelen in 3 types :

1. de geoTHERM VWS: dit betekent Wasser-Sole (water-grond). Dit type haalt zijn warmte uit de aarde. Om gebruik te maken van die warmte kan bijvoorbeeld gewerkt worden met aardsondes die tot een diepte van 75 meter gaan (een verticale grondwarmtewisselaar) of met een netwerk van buizen dat op een diepte van ca. 1,5 meter in de bodem wordt ingegraven (horizontale grondwarmtewisselaar).

2. De geoTHERM VWW: dit betekent Wasser-Wasser (water-water). Dit type haalt zijn warmte uit grondwater. Voorwaarde voor dit systeem is dat er in de grond een waterlaag aanwezig is, en dit tot op een diepte van maximaal 15 meter. Dit water wordt dan uit de waterlaag opgepompt en na afname van de warmte teruggepompt. Dit systeem geeft het beste rendement (uitgedrukt in 'Coëfficient of output performance', of COP).

3. De geoTHERM VWL: dit betekent Wasser-Luft (water-lucht). Dit type haalt zijn warmte uit de omgevingslucht. Dit type is de meest eenvoudige in installatie (geen grondwerken noodzakelijk) maar geeft ook het laagste rendement (COP)

De standaard versie, geoTHERM, die verwarming biedt en zowel in de VWS, VWW als de VWL uitvoering beschikbaar is kan met een warmwaterboiler (bv. geoSTOR) gecombineerd worden en is beschikbaar in verschillende vermogens (tussen 10 en 17 kW).

Daarnaast biedt Vaillant eveneens de geoTHERM exclusiv, die naast verwarming ook warm sanitair water met een ingebouwde boiler biedt en passieve koeling door één toestel (beschikbaar in de versie VWS en een vermogen van 10 kW).

Afhankelijk van het type bieden de warmtepompen verschillende rendementen. De geoTHERM VWW 101/2 bijvoorbeeld (water/watersysteem) heeft een COP van 5,5 wat betekent dat per elke kW die er gebruikt wordt er 5,5 kW opbrengst verkregen wordt.

Bewezen (Duitse) degelijkheid en kwaliteit

Vaillant heeft een gedegen en lange ervaring met warmtepompen voor woning-verwarming. In Duitsland kreeg de geoTHERM in een vergelijkende studie door Stiftung Warentest in juni 2007 de score van 2,1 en werd daarmee geëvalueerd als beste in zijn soort. In landen zoals Duitsland (de bakermat van Vaillant), Oostenrijk en Zwitserland maakt men reeds geruime tijd dankbaar gebruik van deze techniek. Ook in België zit het gebruik van de warmtepomp in de lift. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de stijgende energieprijzen en de aandacht voor het milieu.

Wanneer in overweging nemen?

Warmtepompen zijn bijzonder geschikt als alternatief bij nieuwe woningen (met vloerverwarming) die zeer goed geïsoleerd zijn. Bij de toepassing van een warmtepomp dient de warmtebron, die gratis warmte levert, gekozen te worden afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden en van de functie die deze dient te vervullen. Essentiële parameters zijn de beschikbaarheid van de warmtebron en de warmtebehoefte (het noodzakelijke vermogen) van de woning.

Volledig aanbod

Naast de warmtepomp alleen, levert Vaillant eveneens verschillende types warmwaterboilers (zoals de geoSTOR). De noodzakelijke regeling is daarenboven standaard in de geoTHERM ingebouwd.

Daarnaast staat Vaillant haar klanten ook bij met kennis, expertise en advies in de juiste keuze. Daarvoor heeft Vaillant een aantal overeenkomsten gesloten met specialisten op elk gebied (boorspecialisten, bodemspecialisten etc...)

Op deze manier zal de installatie van de warmtepomp vlot en vlekkeloos kunnen verlopen.

De icoVIT: een condensatieketel op stookolie

Op Batibouw 2008 stelt Vaillant ook haar condensatievloerketel op stookolie voor. Deze condensatieketel met hoog rendement is zeker interessant voor mensen die in gebieden wonen waar geen aansluiting op het gasnetwerk mogelijk is of die stookolie als energiebron verkiezen boven aardgas. Deze ketels van de nieuwe generatie zullen door Vaillant verdeeld worden onder de naam icoVIT.

Net zoals de staande condensatieketel op aardgas ecoVIT, is ook deze condensatieketel icoVIT de ideale vervanger van een oude vloerketel op stookolie, is hij opgebouwd uit hoogwaardige materialen zoals de roestvrijstalen dubbele warmtewisselaar, is hij zuinig en betrouwbaar, is hij uitgerust met de modernste technologie en oogt hij bovendien mooi. Het enige verschil is de energiebron: stookolie in plaats van aardgas.
De icoVIT zal beschikbaar zijn vanaf 1/08/2008.

Marc Tanghe, commercieel directeur bij Vaillant: "Met de geoTHERM warmtepompen bieden wij onze klanten een milieuvriendelijk en zeer zuinig alternatief. In een tijd waar de brandstofprijzen steeds maar stijgen en er een verhoogde aandacht is voor het milieu, zijn warmtepompen zeer interessant voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Bovendien weet Vaillant als geen ander haar klanten te begeleiden in het maken van de juiste keuze, afgestemd op hun behoeften."

U vindt Vaillant in paleis 12 Stand 201