Algemeen

Uitbreiding Stadshart Amstelveen gaat niet door

Het uitbreidingsplan voor Stadshart Amstelveen is van de baan. Het college van Amstelveen vindt dat er onvoldoende draagvlak is onder de bewoners die uitgekocht moeten worden om de nieuwbouw mogelijk te maken. Dit bleek tijdens twee informatieavonden. Daarop heeft het college bekend gemaakt dat het niet meewerkt aan de uitbreiding. Het college wil wel dat de renovatie conform het Masterplan doorgaat. In Vastgoedjournaal zegt John van Haaren, directeur Unibail-Rodamco Benelux, echter dat het gehele renovatieplan nu in de ijskast gaat. Het gaat volgens hem om een uitgebalanceerd plan, waar nieuwbouw een onlosmakelijk deel van is.

Stadshart Amstelveen omvat 81.300 m² bvo en is het een na grootste winkelcentrum in de Nederlandse portefeuille van Unibail-Rodamco, die uit 5 winkelcentra bestaat. De anderen zijn City Mall Almere (met 89.500 m² de grootste), Stadshart Zoetermeer, Leidsehage (Leidschendam) en Vier Meren (Amsterdam). Met de nieuwbouw zou 20.000 m² aan Amstelveen worden toegevoegd. Daarvoor moeten ruim 65 woningen en een verouderd politiebureau wijken. Zo kan de belegger ruimte bieden aan internationale winkelketens en meer horeca en leisure toevoegen.

De gemeente wilde aanvankelijk wel meewerken met het plan van Unibail-Rodamco, maar stelde wel 'als absolute voorwaarde' dat er goede regelingen voor de bewoners worden getroffen. In een bericht van 11 juni lijkt de gemeente moeite te hebben met de consequenties van het plan. 'Om het plan te kunnen ontwikkelen moeten woningen en een verouderd politiebureau worden weggehaald. Dat is verschrikkelijk voor de bewoners. Het gaat immers om hun thuis. Ook al worden er goede regelingen getroffen.'

Uit de gesprekken, de bewonersavonden en berichten in de media is volgens de gemeente het beeld ontstaan dat een grote groep van de bewoners van de Schildersbuurt niet bereid is om tot een overeenkomst te komen. Van Haaren stelt dat Unibail Rodamco geen kans heeft gehad de plannen uit te leggen en te weinig tijd is gegund om met de bewoners te onderhandelen.

Ook interessant


Build for Life