Algemeen

Uitbesteding vergt doordachte informatiestrategie

Ondernemingen die uitbesteden moeten een doordachte informatiestrategie opstellen. Bij maincontracting heeft de informatiestroom tussen de uitbestedende partij en maincontractor een cruciale rol. Deze informatiestroom kan via diverse manieren worden vastgelegd, opgeleverd en geborgd.

De uitbestedende organisatie kan een facilitaire regieorganisatie oprichten. Dit kleine team coördineert het facilitaire beleid en overlegt met de maincontracter over verbetermogelijkheden. In het contract zijn afspraken vastgelegd over welke rapportages worden opgeleverd. Dat heeft implicaties voor de informatiestroom tussen de partijen en het eigendom van de gegevens. De gehanteerde informatiestrategie moet worden aangepast aan organisatorische aspecten, de visie van de regieorganisatie op het contract, de mogelijkheden van de maincontractor en de verlangde flexibiliteit die de uitbestedende partij wil houden om van maincontractor te kunnen veranderen.

Twee onderdelen van het beheer zijn voor de regieorganisatie van strategisch belang, te weten het systeemeigendom en het gegevenseigendom. Het eerste houdt in dat de regieorganisatie zeggenschap behoudt over de applicaties, het tweede houdt in dat de regieorganisatie altijd gebruik kan maken van alle data in het facilitair management informatie systeem.

Gebaseerd op: Facto Magazine


Build for Life