Algemeen

Tweehonderd materialen om gevel te bekleden

Zo veel soorten materialen, het is bijna niet te geloven. Hout, steen en glas natuurlijk, maar ook kokos, granulaat, papier en plastic worden gebruikt om binnen- en buitengevels mee af te werken.

Els Zijlstra, directeur van het bureau Materia, en Archined-directeur Piet Vollaard, beiden in Rotterdam, brachten tweehonderd gewone en ongewone gevelbekledingsmaterialen bijeen ‘Skins for buildings - The Architect’s Materials Sample Book’.
Een handboek gevelbekleding voor architecten dus, maar dan heel fraai en royaal uitgevoerd. Per groepssoort geven vijf vakjournalisten en Zijlstra zelf een compacte beschrijving van een bepaald materiaal, van ontstaansgeschiedenis tot detailuitwerkingen en eigenschappen.
De hoofdstukken zijn steeds geïllustreerd met een prachtige aaibare paginagrote detailfoto van het toegepaste materiaal en kleinere foto’s van referentieprojecten. Alle illustraties zijn in kleur.
De auteurs Tom de Vries (hout), Ed Melet (natuursteen), Kees Peterse (baksteen), Ine ter Borch (beton, leem), David Keuning (glas), Caroline Kruit (staal) en Els Zijlstra (plastics) schreven hun bijdragen in het Nederlands.
De teksten werden vervolgens in het Engels vertaald, omdat de uitgever het boek over heel West-Europa wil verspreiden. Met 4000 architectenbureaus is de doelgroep in Nederland inderdaad klein voor zo’n duur boek. Begrijpelijk, deze keus voor het Engels, maar ook jammer. Een vertaalde tekst leest hoe dan ook toch wat stroef, ondanks de steeds vermelde vertalingen van de begrippen. Toch een bijzondere uitgave, die iedereen die iets met bouwen te maken heeft op zijn tafel zal willen hebben liggen. Misschien wel die van expoxyhars en polyester van ontwerper David Heldt, die Els Zijlstra beschrijft op pagina 446 van haar boek.

Skins for Buildings. Redactie Piet Vollaard en Els Zijlstra. Uitgave BisPublishers, Amsterdam. ISBN 90-6369-04-28. 512 pagina’s. 750 illustraties. Prijs 145 euro.
Build for Life