Vastgoed

Tussenpersonen vaker buitenspel bij verhuur vakantiewoningen

Steeds meer eigenaren van particuliere vakantiewoningen nemen de verhuur in eigen hand. Deze trend is ook in andere sectoren zichtbaar; particulieren slaan de tussenpersonen steeds vaker over. In juni 2010 lanceerde Micazu.nl een nieuw businessmodel voor de verhuur door particulieren en inmiddels zijn er al 4.000 vakantiehuizen aangemeld. Marketing manager Martin van Kranenburg geeft tijdens de Second Home beurs gratis workshops om de huiseigenaar nog beter voor te bereiden op een succesvolle verhuur.

Doe het zelf

Van Kranenburg heeft de trend bijtijds onderkend en werd daarvoor onlangs beloond met een Thuiswinkel Award: “Door de komst van internet is de verhuurmarkt sterk veranderd. Tot enkele jaren geleden waren eigenaren afhankelijk van verhuurorganisaties zoals bijvoorbeeld Belvilla, Eurorelais of Interhome die de verhuur regelden. Anno 2011 kiezen steeds meer eigenaren er voor om de verhuur in eigen hand te nemen. De voornaamste reden is dat eigenaren geen 20% tot 30% van de weekprijs willen afdragen. Daarnaast willen ze ook zelf bepalen wanneer ze verhuren, en aan wie.”

Baas in eigen huis

Van Kranenburg ziet ook dat steeds meer eigenaren zich aansluiten omdat ze zelf willen bepalen wie er in hun huis komt. Veel eigenaren nemen na de boekingsaanvraag telefonisch contact op met de huurders om een beter gevoel te krijgen wat voor huurders ze in hun huis krijgen. Een vakantiehuis is voor veel eigenaren een kostbaar bezit. Dit is iets wat je niet moet onderschatten zegt Van Kranenburg.

Adviesplein

Ook de Second Home beurs speelt in op de trend naar meer zelfstandigheid van de huizenbezitter. Er is dit jaar sprake van een zeer uitgebreid adviesplein, waar (toekomstige) eigenaren van een tweede woning over verschillende onderwerpen worden bijgepraat. Martin van Kranenburg verzorgt op vrijdag (15.30 uur) en zondag (10.30 uur) een workshop om huizenbezitters nog meer kennis bij te brengen over de succesvolle verhuur van hun vakantiewoning.