Duurzaam Bouwen

Turnhout zet coach in om woningen energiezuiniger te maken

Stad Turnhout en de gemeenten Beerse en Oud-Turnhout willen samen kwetsbare eigenaars en verhuurders intensief gaan begeleiden bij het energiezuinig maken van hun woning. Daarvoor wil Stad Turnhout een energie- en renovatiecoach aanwerven die ook inwoners van Beerse en Oud-Turnhout zal begeleiden. De drie besturen doen hiervoor een aanvraag voor een klimaatsubsidie bij de provincie Antwerpen. Het is wellicht de eerste keer dat gemeentebesturen op deze manier willen samenwerken.

Door de inzet van een energie- en renovatiecoach willen de drie besturen zorgen voor kwalitatieve en energiezuinige woningen op de huurmarkt. De coach moet daarom kwetsbare eigenaars-verhuurders overtuigen om hun woning te renoveren. Ook kwetsbare eigenaars-bewoners komen in aanmerking voor deze renovatiebegeleiding. Zo willen Beerse, Oud-Turnhout en Turnhout ook energiearmoede aanpakken en werken aan de doelstelling van het burgemeestersconvenant om 20 % CO2-reductie tegen 2020 te realiseren..

‘We willen echt in een volledige begeleiding voorzien, van de opmaak van een planning en budget, over offertes opvragen tot de werken opvolgen en hulp bij het aanvragen van een energielening en energiepremies. Zo zetten we in op het activeren van woningen die nu leegstaan of niet aan de woningkwaliteit voldoen’ legt Turnhout schepen voor Duurzaamheid Hannes Anaf uit.

Voor deze samenwerking willen de besturen beroep doen op de provinciale klimaatsubsidie voor lokale besturen die een concrete daling in de CO2-uitstoot realiseren. Stad Turnhout vraagt als projectleider de subsidie aan. Ten laatste einde januari 2017 weten we of de subsidie toegekend wordt.

Ook interessant