Duurzaam Bouwen

80.000 euro voor stimuleren energiezuinige woningen

Om de mogelijkheden van een energiezuinige woning onder de aandacht te brengen, is de gemeente Weert samen met de energiecoöperatie WeertEnergie de actie Warm Wonen in Weert gestart. De afgelopen maand zijn in vier wijken in Weert van ongeveer 100 woningen warmtescans gemaakt om te kijken of de woningen niet teveel warmte verliezen. In april worden twee bijeenkomsten gehouden voor woningeigenaren om over de resultaten van de voorbeeldscans te communiceren. Tijdens de bijeenkomst krijgen woningeigenaren ook uitleg over de mogelijkheden om hun woning te verduurzamen en het aanbod om een energiecoach van WeertEnergie in te zetten voor het maken van een woningscan. Van de Europese Unie ontvangt Weert € 80.000,- voor maatregelen om woningeigenaren te stimuleren energie te besparen.

In Vlaanderen en Nederland gaat een groot deel van de energie verloren bij particuliere woningen. Dit energieverlies is verantwoordelijk voor maar liefst 25 tot 30% van de totale CO2-uitstoot. Bij eigenaren van woningen staat energiebesparing niet op de prioriteitenlijst. In marktonderzoeken zijn de redenen onderzocht waarom nog niet wordt geïnvesteerd in dakisolatie, hoogrendementsbeglazing of een condensatieketel. Het blijkt dat een gebrek aan behoefte en de kostprijs de voornaamste belemmeringen vormen. Door het Interreg project See2Do worden woningeigenaren en lokale overheden gestimuleerd, gepromoot en ondersteund bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen om zo een aanzienlijke daling in CO2-uitstoot te realiseren.

Samenwerking Vlaanderen en zuidelijk Nederland

De samenwerking tussen Vlaanderen en zuidelijk Nederland is voor beide landen een kans omdat er eenzelfde problematiek leeft. Ook zijn er in het verleden door de verschillende partners al diverse regio-specifieke ervaringen opgedaan. De meerwaarde van de grensoverschrijdende samenwerking is het oprichten van een gezamenlijk kennisnetwerk, het gezamenlijk ontwikkelen van tools en het uitwisselen van kennis en ervaring. Voor beide regio’s wordt een opleiding verzorgd voor thermografie op woningniveau en worden woonwijken thermografisch met warmtescans in beeld gebracht. De onderlinge ervaringen met burgeractivatie worden gebundeld en er wordt een tool ontwikkeld voor effectenmonitoring. Inwoners worden geactiveerd tot energiebesparing door het zien van hun energieverliezen en met behulp van energiecoaches. Als voorbeeld worden elf openbare gebouwen met gebruik van innovatieve technieken gerenoveerd, waarover uitgebreid wordt gecommuniceerd.

Doel

De gemeente Weert werkt de komende drie jaar samen met Breda, Helmond en Maastricht en steden en regio-organisaties in Vlaanderen samen in het Interregproject See2Do. Dit project is onlangs goedgekeurd en heeft als hoofddoelstelling ‘Particulieren en lokale overheden aanzetten tot energetisch efficiënte renovaties door energieverlies en oplossingen voor dit energieverlies zichtbaar te maken’. Of korter: ‘doen door zien’.

Ook interessant